24 май 2019 2 689

Як смачно зварити грибний суп з глив

Ще тільки пару десятків років тому суп зі свіжих глив був доступний лише в грибну пору, що засмучувало любителів грибного меню і змушувало господинь запасати на зиму гриби: заморожувати, консервувати смажені, сушити і т. п.

Але тепер штучно вирощені гриби продаються цілий рік, що не може не радувати. Однак такі гриби вимагають особливого підходу до приготування.

Як підготувати і скільки варити гливи для супу

Одні з найпопулярніших позасезонних грибів — глив. З них можна приготувати будь-які грибні страви, наприклад, суп. Для цього їх потрібно підготувати.

Гливи ростуть не в землі, тому на них немає бруду, піску, тобто спеціально відмивати їх не потрібно, достатньо сполоснути під струменем холодної води. Але ось є в них особливість: вони ростуть «кущем», тобто від одного кореня розгалужуються відразу кілька грибів.

Тому ніжка біля основи може бути досить товста, а от гриби на ній можуть бути і великі, і зовсім дрібні. Капелюшки у глив, особливо у молодих, тонкі, не дуже щільні. Звідси перша особливість — їх нарізування.

Слід спочатку відокремити всі капелюшки, нарізати не дуже дрібно. А ніжку доведеться нарізати на дуже дрібні кубики або соломку, щоб приблизно товщина різних частин гриба була однаковою.

А от варити гливи довго не варто. М'ясо у них щільне, майже не деформується в процесі приготування, але при зайвому нагріванні може стати гумовим. Тому для супу гриби окремо не відварювати і не класти їх у каструлю першими.
Суп з глив з вермішеллю
Інгредієнти Кількість
печериці свіжі - 350 грам
картопля - 3 середніх бульби
вермішель тонка або локшина - 1 склянка
цибулю - одна маленька головка
морква - 1 маленька
масло рослинне - столова ложка
круте яйце - 2 штуки
сіль, лавровий лист, зелень - за смаком
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 34 Ккал

Каструлю з водою поставити на плиту, дочекатися кипіння, покласти сіль і лаврушку. Потім нарізати маленькими кубиками картоплю і висипати в киплячу воду. Поки картопля вариться, слід підготувати гриби.

У сковороду з рослинним маслом, висипати цибулю, нашатковану дрібно, обсмажити до прозорості. Потім додати туди дрібно натерту моркву і обсмажити ще, щоб морква віддала свій колір жир.

Тільки тепер додати до піджарки дрібно нарізані печериці, обсмажити зовсім небагато, буквально одну хвилину. І відправити вміст сковороди в каструлю з майже готовою картоплею.

Тут маленька хитрість. Для любителів нейтральних смаків робити піджарку краще на рафінованій олії. Але якщо зробити те ж саме на соняшниковій олії з запахом, то вийде, ніби суп зварений з лісових грибів.

Запах соняшнику в супі не залишиться, він буде нейтралізований цибулею і морквою. Але зможе надати смаку глива справжній природний аромат.

Відразу після додавання грибів в каструлю слід висипати вермішель. Дати супу закипіти, після чого зменшити вогонь так, щоб бульйон не кипів. Інакше тонка вермішель розвариться в кашу, а бульйон стане каламутним.

Томити так хвилини 3-5, більше не потрібно. Краще буде, якщо через пару хвилин просто вимкнути нагрів і залишити суп під щільно закритою кришкою. Все в супі до цього моменту вже зварено, а вермішель дійде і без кипіння до готовності.

При такому приготуванні суп з глив вийде ароматним, золотистим, прозорим.

При подачі на стіл в тарілку покласти поздовжню половинку крутого яйця, ложку сметани і посипати зеленню.

Грибний суп з плавленими сирками

Чудово зварити грибний суп з глив з сиром, трохи походити на жюльєн. Приготувати продукти:

  • гливи — 300 грам;
  • картопля — 2 середніх бульби;
  • рис — чверть склянки;
  • цибулю, моркву — по одній маленькій штуці;
  • плавлений сирок — 2 штуки;
  • рослинне масло — столова ложка;
  • сіль, спеції.

Час приготування — 40 хвилин.

Калорійність — 47 ккал.

Довести до кипіння воду, 2 літра, додати сіль, лаврушку. У киплячу воду висипати рис. Краще взяти пропарений рис, він майже не деформується при варінні. Якщо використовується рис круглий або довгий звичайний, то його попередньо необхідно дуже добре промити в декількох водах, поки остання не стане зовсім чистою і прозорою.

Як тільки бульйон з рисом закипить, додати в нього нарізану соломкою картоплю. Залишити на самому повільному вогні під нещільно прикритою кришкою, інакше суп буде «тікати».

Тепер слід зробити піджарку з лука, моркви і глив вже відомим способом. Відправити її теж в суп.

Тепер сирна заправка. Обов'язково потрібно приготувати саме плавлений сир, а не сирний продукт — це важливо! Але при цьому сирки знадобляться не м'які. Тобто ті, які призначаються для виготовлення бутербродів, точно не годяться.

Найоптимальніший варіант — старі добрі сирки «Дружба», «Орбіта», «Костромський», «Голландський». Цілком можна використовувати і копчений плавлений сир, він додасть готовому супу аромат копченості.

Так само гарні плавлені сирки з додаванням зелені, бекону. Словом, тут справа смаку.

Отже, сирки натерти на дрібній тертці і всипати дуже повільно і акуратно в гарячий суп, постійно розмішуючи вміст. Якщо цього не робити, то сир звариться в єдиний клубок і ефекту сирного супу не вийде.

Як тільки весь сир остаточно розчиниться в бульйоні, вимкнути нагрів, закрити кришкою і залишити настоюватися хвилин на 10. Потім посипати зеленню.

Суп з картоплею

Такий суп краще всього приготувати в горщиках. Для нього потрібно:

  • гливи — 300 грам;
  • картопля — 4 бульби середньої величини;
  • морква — 1 середня;
  • зелений горошок — 1 банку;
  • помідор — 1 штука;
  • бульйон м'ясний або курячий — 2 літри.

Час приготування — 60 хвилин.

Калорійність — 47 ккал.

Зварити м'ясний або курячий бульйон. У горщики покласти нарізану тонкими кільцями картоплю, на нього покласти подрібнені сирі печериці, помідор кубиками, моркву тонкою соломкою і потроху зеленого горошку.

Вміст горщиків залити бульйоном. Спеції можна не додавати, якщо вони були використані при приготуванні бульйону. У добре розігріту духовку поставити горщики, щільно закриті кришками.

Як тільки суп з глив з картоплею в них закипить, зменшити нагрівання до 160 градусів і залишити нудитися на 30 хвилин. Потім вимкнути вогонь і не виймати горщики ще хвилин 10.

Подавати до столу порційно зі сметаною і зеленню.

Свинина з картоплею в мультиварці — простий рецепт повсякденного страви.

Читайте як зварити суп з сушених білих грибів — наша добірка рецептів стане в нагоді кожній господині.

Візьміть на замітку рецепт швидкого приготування маринованих печериць, їх можна готувати в будь-який час року.

Суп грибний в мультиварці

Мультиварка — чудовий помічник на кухні. В ній не треба помішувати приготоване блюдо, стежити за ним. Але все-таки вона не все робить сама. Для супу з глив в мультиварці потрібно:

  • гливи — 300 грам;
  • картопля — 3 штуки;
  • морква, цибуля — по одній;
  • рис — чверть склянки;
  • масло рослинне — столова ложка;
  • сіль, спеції.

Час приготування — 50 хвилин.

Калорійність — 43 ккал.

Встановити на мультиварці режим «смаження» або «випічка». На дно чаші налити олію, розігріти. Викласти туди цибулю, моркву та печериці і обсмажити все трохи, поки цибуля набуде прозорість, а морква офарбить жир в яскравий колір.

Потім туди ж висипати рис і теж трохи обсмажити. Потрібно, щоб рис просочився жиром і морквяним кольором.

Тепер вимкнути режим, залити вміст двома літрами води або бульйону, посолити, додати лавровий лист. Далі покласти картоплю соломкою. Все гарненько розмішати. Закрити кришкою і включити режим «суп».

Якщо такого режиму немає, можна вибрати «гасіння» або «мультирежим», встановивши час таймера на 30 хвилин. Якщо мультиварка з функцією скороварки, то слід встановити клапан «герметично» і час залишити 15 хвилин.

Якщо передбачається готувати грибний суп з відкладеним стартом, час варіння треба ще зменшити. Оскільки рис до початку приготування вже добре розстоїться в бульйоні і потім може переваритися.

Тому для грибного супу в мультиварці не рекомендується використовувати відкладений старт.

Суп-пюре з глив з вершками

Дуже ніжний, повітряний суп. Для його приготування потрібні:

  • гливи — 200 грам;
  • цибуля — 1 головка;
  • картопля — 2 бульби;
  • олія рослинна — 2 столових ложки;
  • борошно — 2 чайних ложки;
  • вершки 10% — стакан;
  • сіль, лавровий лист, зелень.

Час приготування — 50 хвилин.

Калорійність — 54 ккал.

У каструлі відварити картопля великими шматками. Вийняти шумівкою, скласти в блендер і подрібнити в пюре.

На сковороді з олією обсмажити подрібнену цибулю до золотистого кольору, після чого додати туди подрібнені в блендері гливи і обсмажити все разом. Гриби порізати тільки найбільші або просто не всі.

Залишити дрібні цілими або порізати шматочками середньої величини великі. Їх покласти у воду, де варилася картопля, посолити, покласти лавровий лист. Залишити нудитися на дуже повільному вогні.

Висипати в сковороду борошно і безперервно заважаючи обсмажити. Тонкою цівкою вливати на сковороду вершки, не перестаючи розмішувати, до загустіння.

У киплячу воду або бульйон вилити вміст сковороди і картопляну масу. Обов'язково весь час помішувати і викладати поступово і повільно.

Як тільки суп з глив набуде консистенції пюре, вимкнути нагрів, закрити кришкою і залишити настоюватися на 10 хвилин.

Потім рясно посипати крупно нарізаною зеленню і можна подавати на стіл.

Рецепт дієтичного супу з куркою

Грибний суп взагалі блюдо малокалорийное, але можна приготувати ще більш дієтичний суп з глив. Для нього знадобляться:

  • гливи — 300 грам;
  • куряча грудка — 300 грам;
  • морква — 1 штука;
  • цибулина ціла — 1 штука;
  • сіль, зелень.

Час приготування — 40 хвилин.

Калорійність — 27 ккал.

Курячу грудку відварити в двох літрах води. При закипання бульйону додати в нього сіль, лаврушку і цілу неочищену помиту цибулину. Це потрібно для додання супу золотистого кольору, оскільки піджарки у ньому не буде.

М'ясо вийняти і нарізати тонкою соломкою. Цибулину вийняти і викинути, вона більше не знадобиться. Замість нього покласти туди нарізані не дуже дрібно порізані гриби.

Скласти назад в бульйон курку. Морква нашаткувати дуже тонкою соломкою або натерти на корейській тертці. Теж скласти в бульйон.

Довести до кипіння і, збавивши вогонь до мінімуму, залишити на 15 хвилин варитися.

При подачі на стіл суп з грибами вешенками і куркою прикрасити зеленню. Сметану до дієтичного супу подавати не варто, а ось круте яйце покласти в тарілку цілком можна.

Кулінарні підсумки

Всі супи з глив легкі, некалорійні, майже всі вони пісні, як і годиться грибних страв. Хоча, зрозуміло, не виключається можливість приготування з м'ясом або куркою. Завжди прекрасно поєднується грибний суп зі сметаною, сиром і вареним яйцем, вони ніколи не будуть зайвими.

Слід пам'ятати, що гливи мають щільним тілом, тому різати їх треба дрібно. Достатньо пару хвилин обсмажити гриби і покласти в суп за п'ять-десять хвилин до готовності.

Ще потрібно врахувати, що гливи майже не упариваются і не втрачають своєї маси при варінні або смаженні. Тому не варто класти їх багато. Практично весь обсяг сирих грибів залишиться в незмінності і у вареному вигляді. Особливо це стосується ніжок.

Чудово, що ці гриби можна вживати в будь-який час року і не відмовляти собі в задоволенні насолоджуватися грибними стравами взимку і влітку.

Що ще почитати: