05 июнь 2019 6 655

Як приготувати свинину в соєвому соусі

Соєвий соус – продукт, яким ми зобов'язані Азії. Цей продукт, одержуваний шляхом зброджування соєвих бобів, чудово підходить для приготування багатьох страв: риби, м'яса, овочів і т. д.

Крім простого додавання як приправи, даний соус можна використовувати для маринування м'яса перед термічною обробкою. Саме так можна домогтися пом'якшення м'ясних волокон і додання всьому страві особливого смаку. У даній статті наведено кілька докладних рецептів приготування свинини з соєвим соусом.

Смажена свинина в соєвому соусі на сковороді
Інгредієнти Кількість
Свинина - 650 г
Крохмаль - 40 г
Соєвий соус - 100 мл
Соняшникова олія - 30 мл
Спеції - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 200 Ккал

Зовсім простий рецепт, який під силу абсолютно кожному, хто може в руках тримати сковороду і ніж.

Спочатку м'ясо ріжеться довільними шматками, складаються в миску, солятся. Солити не обов'язково, тому що соєвий соус досить солоний, але тут справа смаку кожного.

Спеції додаються відразу, причому м'ясо потрібно добре з ними перемішати, щоб смак був рівномірним і не було шматочків, які не просякли ароматом. Після спецій настає черга крохмалю і теж все потрібно ретельно перемішати.

Наливається соус, масло, перемішують і залишають маринуватися. Скільки часу потрібно маринувати – визначити може кожен сам. Взагалі, хорошим варіантом з мінімальних вважається одну годину. Настоявшееся м'ясо можна викладати на розігріту сковороду з олією і обсмажувати до скоринки з усіх боків.

Після цього вогонь потрібно зменшити і протушкувати під кришкою хвилин 10. Через зазначений час на сковороду заливається півсклянки води і близько двох столових ложок соєвого соусу. Тепер необхідно гасити до утворення густої підливи.

Подавати готову страву можна з рисом, гречаною кашею, локшиною (соба – відмінний варіант), макаронами або тушкованими овочами.

Запечене м'ясо в духовці

Рецепт теж досить простий і має безліч варіантів виконання, можна замінювати деякі інгредієнти і варіювати спеції. Тим не менш, практично будь-яка комбінація дасть гарний і смачний результат.

Отже, для приготування запеченої свинини в соєвому соусі в духовці знадобиться:

  1. М'ясо – 0,5 кг;
  2. Соєвий соус – 250 мл;
  3. Гірчиця – 30 г;
  4. Часник – 4 зубчики;
  5. Паприка – 10 г;
  6. Сіль, перець – за смаком;
  7. Кунжут – за смаком.

Час приготування – з маринуванням піде до 5 годин. Калорійність – 180 ккал на 100 р.

Часник потрібно перетерти в кашку, змішати з гірчицею, паприкою і соєвим соусом – це готовий маринад. Свинину потрібно нарізати шматочками порційно (приблизно по 100-150 г кожен) і залити приготовленим маринадом, в якому наполягати від 3 до 4 годин в холодильнику.

Перед тим, як діставати м'ясо, краще заздалегідь підігріти духовку, щоб воно не стояло зайвий час і термічна обробка почалася відразу. На глибоке деко викласти шматочки, полити маринадом і зверху посипати кунжутом, після чого поставити на 40 хвилин при 200градС.

Готове м'ясо підходить до будь-якого гарніру і відразу після приготування його можна подавати.

Кекс на кефірі приготований в мультиварці, нічим не відрізняється від звичайної випічки. Але щоб приготувати його, потрібно знати кілька особливостей.

Рецепт круасанів з листкового тіста з різноманітними начинками тут.

Як готувати кыстыбый з картоплею читайте в наш статті.

Тушкована свинина, маринована по-китайськи

У Китаї свинину готують сотнями різних способів, причому багато з них до того незвичайні, що навіть здогадатися до такого непросто, не те що б дізнатися, якщо дадуть спробувати. Велика кількість спецій і різних добавок у вигляді горіхів або кунжуту не завжди нам зрозумілі, якщо вони приготовані з м'ясом, однак, варто спробувати. Для приготування потрібно вок.

Інгредієнти:

  1. Свинина без жиру – 0,5 кг;
  2. Товсті стебла зеленої цибулі, причому саме біла частина – 5-6 шт;
  3. Імбир – 5 см (по кореню);
  4. Арахісове масло – 75 мл;
  5. Соус (традиційно соєвий) – 100 мл;
  6. Сухе біле вино (в ідеалі – рисове) – 50 мл;
  7. Мелена кориця – 10 г;
  8. Бадьян – 1 зірочка;
  9. Цукор – 60 г;
  10. Сіль – за смаком.

Час приготування – 2-3 години. Калорійність – 180 ккал на 100 р.

Важливе зауваження: м'ясо готується і залишається постояти на день, а гарнір робиться безпосередньо перед подачею.

Гарнір складається з цукіні, яйця, ста грамів кунжуту, 120 г кукурудзяного крохмалю, 50 мл соєвого соусу і підсмажувати його необхідно на арахісовій олії. Калорійність однієї порції м'яса з гарніром складе 200+ ккал на 100 г, а час приготування, якщо не вважати наполягання 1 годину.

Біленька частина цибулевих стебел нарізати дуже дрібно, імбир і часник приблизно так само. М'ясо кубиками приблизно по 3 див. Арахісове масло розігрівається в воке, в нього кладуть цукор і доводиться до коричневого кольору. Далі до нього додається часник, кориця, бадьян, імбир, сіль та цибулю. До овочів кладеться і смажиться м'ясо на сильному вогні 5 хвилин, потрібно постійно помішувати. М'ясо повинно бути повністю покрито соусом.

У вок наливають вино і соєвий соус, причому потрібно налити таку ж кількість води для повного заливання м'яса. З моменту закипання зменшується вогонь і так під кришкою м'ясо гаситься 40 хвилин. Кожні 10 хвилин потрібно помішувати.

Після закінчення часу гасіння відкривається кришка вока і на більш сильному вогні заливці потрібно дати загуснути, після чого можна знімати з плити.

Гарнір готується окремо. Для цього береться нарізану кружальцями цукіні (товщина приблизно 1 см), збите з соєвим соусом яйце, і спершу мачає в отриманій масі, потім обвалюється в кунжуті і на сильному вогні смажиться в арахісовій олії по 1 хвилині з кожної сторони.

Свежеразогретое м'ясо з тільки що підсмаженими цукіні стане дуже непоганим стравою для свята, сімейного застілля або просто для смачної вечері.

Як маринувати і готувати свинину в медово-соєвому соусі

Мед і соя – цікавий тандем солоного і солодкого, який мало кого залишить байдужим. Взагалі, протиріччя в смакових смешениях зустрічаються часто в азіатській кухні, а що стосується свинини та способів її приготування в одному тільки Китаї, як вже сказано, то тут можна знайти практично все, на що здатна фантазія людини.

Список інгредієнтів:

  1. М'ясо – 0,6 кг;
  2. Мед – 100 мл;
  3. Соєвий соус – 100 мл;
  4. Сіль – за смаком.

Калорійність – 190 ккал на 100 р. Час приготування – від 2 до 3 годин.

М'ясо нарізати середніми по товщині скибочками.

Отже, потрібно в цьому соусі помариновать м'ясо перед запіканням, щоб вона набула своєрідний смак і стала трохи м'якше. Для цього потрібно взяти мед, розтоплений заздалегідь, і власне соус, в рівному йому за обсягом кількості. Обидва інгредієнти необхідно змішати, а у готової суміші покласти нарізані скибочки свинини і потримати 30 хвилин.

Далі покласти м'ясо у форму для запікання і поставити в духовку на 200С, 1 год. Або можна укласти його в рукав, зав'язати кінець і так само поставити в духовку. Третій варіант – обсмажити на сковороді з маслом під кришкою, додавши трохи соєвого заливки і води. Додавання спецій тут не регламентовано, однак, буде незайвим використовувати хмелі-сунелі, часник, чорний перець і червоний мелений гострий перець у кількостях, які припадуть до смаку готує.

Рецепт ситного страви в мультиварці

Приготування в мультиварці більшості страв дозволяє заощадити час, а можливість поставити на підігрів приготовлену їжу дозволяє залишити її з вечора і вранці насолодитися теплим сніданком. Зручність є ще в тому, що всі температурні проміжки чітко вивірені і встановлені в налаштованих режимах.

Свинина з соєвим соусом і часником також може бути приготована в мультиварці. Для цього знадобиться:

  1. Свинина – 0,5 кг;
  2. Цибуля ріпчаста – 1 шт;
  3. Соус (традиційно соєвий) – 100 мл;
  4. Сіль – за смаком;
  5. Часник – три часточки;
  6. Приправи – які подобаються і скільки завгодно;
  7. Соняшникова олія – 75 мл

Калорійність – 180 ккал на 100 р. Час приготування (з настоюванням м'яса) — до 2,5 годин.

Для початку необхідно промити м'ясо і порізати невеликими шматочками. У глибокій тарілці до нього додається цибулю кільцями і роздавлений часник, спеції, сіль і соус із сої. Все добре перемішати і залишити на 30-60 хвилин.

У ємність мультиварки міститься масло, потім помариновавшееся м'ясо. Далі ставиться режим «Випічка» на 20 хвилин. Слідом йде режим «гасіння» на 1 годину. Це робиться з розрахунком на те, що виділиться сік з м'яса і далі воно протушкується саме в ньому.

До м'яса підійде практично будь-який гарнір, так що після закінчення приготування його можна відразу подавати.

Варіації страв із свинини і соєвого соусу дуже різноманітні, а складність їх приготування невисока. Як правило, варто дотримуватися пропорції м'яса до соєвого соусу – 100 мл на мінімум півкіло м'яса.

У разі використання додатково солі потрібно бути акуратніше, тому що є ризик пересолити, адже соєвий соус містить її дуже багато.

Що ще почитати: