Як приготувати свинину в соєвому соусі
Соєвий соус – продукт, яким ми зобов'язані Азії. Цей продукт, одержуваний шляхом зброджування соєвих бобів, чудово підходить для приготування багатьох страв: риби, м'яса, овочів і т. д.
Крім простого додавання як приправи, даний соус можна використовувати для маринування м'яса перед термічною обробкою. Саме так можна домогтися пом'якшення м'ясних волокон і додання всьому страві особливого смаку. У даній статті наведено кілька докладних рецептів приготування свинини з соєвим соусом.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Свинина - | 650 г |
Крохмаль - | 40 г |
Соєвий соус - | 100 мл |
Соняшникова олія - | 30 мл |
Спеції - | за смаком |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 200 Ккал |
Зовсім простий рецепт, який під силу абсолютно кожному, хто може в руках тримати сковороду і ніж.
Спочатку м'ясо ріжеться довільними шматками, складаються в миску, солятся. Солити не обов'язково, тому що соєвий соус досить солоний, але тут справа смаку кожного.
Спеції додаються відразу, причому м'ясо потрібно добре з ними перемішати, щоб смак був рівномірним і не було шматочків, які не просякли ароматом. Після спецій настає черга крохмалю і теж все потрібно ретельно перемішати.
Наливається соус, масло, перемішують і залишають маринуватися. Скільки часу потрібно маринувати – визначити може кожен сам. Взагалі, хорошим варіантом з мінімальних вважається одну годину. Настоявшееся м'ясо можна викладати на розігріту сковороду з олією і обсмажувати до скоринки з усіх боків.
Після цього вогонь потрібно зменшити і протушкувати під кришкою хвилин 10. Через зазначений час на сковороду заливається півсклянки води і близько двох столових ложок соєвого соусу. Тепер необхідно гасити до утворення густої підливи.
Подавати готову страву можна з рисом, гречаною кашею, локшиною (соба – відмінний варіант), макаронами або тушкованими овочами.
Запечене м'ясо в духовці
Рецепт теж досить простий і має безліч варіантів виконання, можна замінювати деякі інгредієнти і варіювати спеції. Тим не менш, практично будь-яка комбінація дасть гарний і смачний результат.
Отже, для приготування запеченої свинини в соєвому соусі в духовці знадобиться:
- М'ясо – 0,5 кг;
- Соєвий соус – 250 мл;
- Гірчиця – 30 г;
- Часник – 4 зубчики;
- Паприка – 10 г;
- Сіль, перець – за смаком;
- Кунжут – за смаком.
Час приготування – з маринуванням піде до 5 годин. Калорійність – 180 ккал на 100 р.
Часник потрібно перетерти в кашку, змішати з гірчицею, паприкою і соєвим соусом – це готовий маринад. Свинину потрібно нарізати шматочками порційно (приблизно по 100-150 г кожен) і залити приготовленим маринадом, в якому наполягати від 3 до 4 годин в холодильнику.
Перед тим, як діставати м'ясо, краще заздалегідь підігріти духовку, щоб воно не стояло зайвий час і термічна обробка почалася відразу. На глибоке деко викласти шматочки, полити маринадом і зверху посипати кунжутом, після чого поставити на 40 хвилин при 200градС.
Готове м'ясо підходить до будь-якого гарніру і відразу після приготування його можна подавати.
Кекс на кефірі приготований в мультиварці, нічим не відрізняється від звичайної випічки. Але щоб приготувати його, потрібно знати кілька особливостей.
Рецепт круасанів з листкового тіста з різноманітними начинками тут.
Як готувати кыстыбый з картоплею читайте в наш статті.
Тушкована свинина, маринована по-китайськи
У Китаї свинину готують сотнями різних способів, причому багато з них до того незвичайні, що навіть здогадатися до такого непросто, не те що б дізнатися, якщо дадуть спробувати. Велика кількість спецій і різних добавок у вигляді горіхів або кунжуту не завжди нам зрозумілі, якщо вони приготовані з м'ясом, однак, варто спробувати. Для приготування потрібно вок.
Інгредієнти:
- Свинина без жиру – 0,5 кг;
- Товсті стебла зеленої цибулі, причому саме біла частина – 5-6 шт;
- Імбир – 5 см (по кореню);
- Арахісове масло – 75 мл;
- Соус (традиційно соєвий) – 100 мл;
- Сухе біле вино (в ідеалі – рисове) – 50 мл;
- Мелена кориця – 10 г;
- Бадьян – 1 зірочка;
- Цукор – 60 г;
- Сіль – за смаком.
Час приготування – 2-3 години. Калорійність – 180 ккал на 100 р.
Важливе зауваження: м'ясо готується і залишається постояти на день, а гарнір робиться безпосередньо перед подачею.
Гарнір складається з цукіні, яйця, ста грамів кунжуту, 120 г кукурудзяного крохмалю, 50 мл соєвого соусу і підсмажувати його необхідно на арахісовій олії. Калорійність однієї порції м'яса з гарніром складе 200+ ккал на 100 г, а час приготування, якщо не вважати наполягання 1 годину.
Біленька частина цибулевих стебел нарізати дуже дрібно, імбир і часник приблизно так само. М'ясо кубиками приблизно по 3 див. Арахісове масло розігрівається в воке, в нього кладуть цукор і доводиться до коричневого кольору. Далі до нього додається часник, кориця, бадьян, імбир, сіль та цибулю. До овочів кладеться і смажиться м'ясо на сильному вогні 5 хвилин, потрібно постійно помішувати. М'ясо повинно бути повністю покрито соусом.
У вок наливають вино і соєвий соус, причому потрібно налити таку ж кількість води для повного заливання м'яса. З моменту закипання зменшується вогонь і так під кришкою м'ясо гаситься 40 хвилин. Кожні 10 хвилин потрібно помішувати.
Після закінчення часу гасіння відкривається кришка вока і на більш сильному вогні заливці потрібно дати загуснути, після чого можна знімати з плити.
Гарнір готується окремо. Для цього береться нарізану кружальцями цукіні (товщина приблизно 1 см), збите з соєвим соусом яйце, і спершу мачає в отриманій масі, потім обвалюється в кунжуті і на сильному вогні смажиться в арахісовій олії по 1 хвилині з кожної сторони.
Свежеразогретое м'ясо з тільки що підсмаженими цукіні стане дуже непоганим стравою для свята, сімейного застілля або просто для смачної вечері.
Як маринувати і готувати свинину в медово-соєвому соусі
Мед і соя – цікавий тандем солоного і солодкого, який мало кого залишить байдужим. Взагалі, протиріччя в смакових смешениях зустрічаються часто в азіатській кухні, а що стосується свинини та способів її приготування в одному тільки Китаї, як вже сказано, то тут можна знайти практично все, на що здатна фантазія людини.
Список інгредієнтів:
- М'ясо – 0,6 кг;
- Мед – 100 мл;
- Соєвий соус – 100 мл;
- Сіль – за смаком.
Калорійність – 190 ккал на 100 р. Час приготування – від 2 до 3 годин.
М'ясо нарізати середніми по товщині скибочками.
Отже, потрібно в цьому соусі помариновать м'ясо перед запіканням, щоб вона набула своєрідний смак і стала трохи м'якше. Для цього потрібно взяти мед, розтоплений заздалегідь, і власне соус, в рівному йому за обсягом кількості. Обидва інгредієнти необхідно змішати, а у готової суміші покласти нарізані скибочки свинини і потримати 30 хвилин.
Далі покласти м'ясо у форму для запікання і поставити в духовку на 200◦С, 1 год. Або можна укласти його в рукав, зав'язати кінець і так само поставити в духовку. Третій варіант – обсмажити на сковороді з маслом під кришкою, додавши трохи соєвого заливки і води. Додавання спецій тут не регламентовано, однак, буде незайвим використовувати хмелі-сунелі, часник, чорний перець і червоний мелений гострий перець у кількостях, які припадуть до смаку готує.
Рецепт ситного страви в мультиварці
Приготування в мультиварці більшості страв дозволяє заощадити час, а можливість поставити на підігрів приготовлену їжу дозволяє залишити її з вечора і вранці насолодитися теплим сніданком. Зручність є ще в тому, що всі температурні проміжки чітко вивірені і встановлені в налаштованих режимах.
Свинина з соєвим соусом і часником також може бути приготована в мультиварці. Для цього знадобиться:
- Свинина – 0,5 кг;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт;
- Соус (традиційно соєвий) – 100 мл;
- Сіль – за смаком;
- Часник – три часточки;
- Приправи – які подобаються і скільки завгодно;
- Соняшникова олія – 75 мл
Калорійність – 180 ккал на 100 р. Час приготування (з настоюванням м'яса) — до 2,5 годин.
Для початку необхідно промити м'ясо і порізати невеликими шматочками. У глибокій тарілці до нього додається цибулю кільцями і роздавлений часник, спеції, сіль і соус із сої. Все добре перемішати і залишити на 30-60 хвилин.
У ємність мультиварки міститься масло, потім помариновавшееся м'ясо. Далі ставиться режим «Випічка» на 20 хвилин. Слідом йде режим «гасіння» на 1 годину. Це робиться з розрахунком на те, що виділиться сік з м'яса і далі воно протушкується саме в ньому.
До м'яса підійде практично будь-який гарнір, так що після закінчення приготування його можна відразу подавати.
Варіації страв із свинини і соєвого соусу дуже різноманітні, а складність їх приготування невисока. Як правило, варто дотримуватися пропорції м'яса до соєвого соусу – 100 мл на мінімум півкіло м'яса.
У разі використання додатково солі потрібно бути акуратніше, тому що є ризик пересолити, адже соєвий соус містить її дуже багато.