Як правильно приготувати смачний стейк з яловичини будинку
Напевно, важко знайти того, хто не любив би стейк з яловичини. Звичайно, адже це смачне і поживне блюдо, яким пригощають на свята чи просто навіть на сімейній вечері.
Види стейків і ступеня їх прожарювання
Існує дуже багато різновидів стейків. Наведемо деякі з них:
- Тибун-стейк. Це шматок м'яса, який беруть з кістки т-подібної форми;
- Клаб-стейк. Це м'ясо зрізати з ділянки спини, де розташований товстий край найдовшого м'яза;
- Ріб-стейк або стейк рибай. Зрізується з області подлопаток. В цьому м'ясі є багато жирових прожилок, які при обсмажуванні розтоплюються. За рахунок цього стейк виходить дуже соковитим;
- Стріплойн – м'ясо з ділянки попереку. Воно має великі і ніжні волокна. Цей стейк підходить для тих, хто любить яскраво виражений смак яловичого м'яса;
- Філе-міньйон. Це поперечний тонкий зріз філейної частини. Це м'ясо володіє ніжним і соковитим смаком без крові. Товщина цього стейка становить не більше 8 див. Тому при запіканні цього м'яса слід все робити акуратно, дуже важливо, щоб воно не було всередині холодним і зберегло сік;
- Раундрамб-стейк – вирізається з кульшового ділянки;
- Портерхаус. Це великий шматок м'яса з поперекової частини. Зазвичай його замовляють на двох, оскільки одна людина не подужає.
Просмажують стейки наступними способами:
- Blue/raw. Це шматок сирої м'якоті, прогрітий на грилі до 49 градусів;
- RARE.Це шматок мяса, який обсмажена зовні, а всередині червоний. Його прожарюють до 58 градусів;
- Medium rare. Це м'ясце слабкою прожарювання. Воно без крові, але має сік рожевого кольору. Прожарюють до 60 градусів;
- Medium. Це стейк з середньою просмажуванням. Він має блідий рожевий сік. Стейк прогрівається до 68 градусів;
- Medium well.
- Well done. Це повністю просмажений стейк, який зверху має кірку. Його прожарюють майже до 80 градусів.
Вибір придатного м'яса
Для стейків відмінно підходить м'ясо яловичини. Звичайно, для них підходять і інші різновиди м'яса.
Наприклад, якщо використовується свинина, то краще всього брати її з області лопаток, стегон або шиї. Якщо використовується птах, то відмінно підійде м'якоть з стегон і гомілок.
Якщо використовується яловичина, то її слід брати з кращих ділянок туші. Бажано його брати з місць, які не були задіяні в руховій активності.
Варто приділити увагу обробці. У різних країнах обробляють м'ясо по-різному.
Отже, коли м'ясо вибрано і опрацьовано можна приступати до приготування стейка будинку.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
стейк стріплойн - | 400 грам |
зелень чебрецю і розмарину - | кілька гілочок |
рослинна олія - | трохи |
сіль морська - | за смаком |
масло вершкове - | шматочок |
Час приготування: 25 хвилин | Калорійність на 100 грам: 127 Ккал |
Приготування:
- У невелику ємність наливаємо олію. Масло підійде будь – соняшникова, оливкова, рапсова. Далі кладемо туди сіль, краще всього використовувати морську сіль грубого помелу;
- Викладаємо в цю суміш шматок м'ясо. Обвалюємо його в цій суміші так, щоб вся поверхня м'яса була в масляній плівці;
- Ставимо сковорідку на середній вогонь і розігріваємо її протягом 5 хвилин. Важливо, масло на неї наливати не потрібно. Потім викладаємо туди шматок м'яса. Кожна сторона обсмажується по 2 хвилини;
- Обсмажуємо стейк з боку жиру. Жир додасть соковитість і аромат м'яса;
- Далі обсмажуємо ще 3 хвилини;
- Після цього кладемо в сковороду шматочок вершкового масла і пару гілочок чебрецю і розмарину. Нахиляємо сковороду так, щоб масло вбралося в м'ясо;
- Обсмажуємо в олії ще пару хвилин;
- В кінці залишаємо м'ясо в сковороді 5 хвилин і вже, потім викладаємо на тарілку і нарізаємо на середні шматочки.
Як приготувати смачний і соковитий стейк із яловичини в духовці
Для частування слід взяти такі продукти:
- 700 грам м'якоті яловичини;
- Ріпчаста цибуля – 2 штуки;
- 50 грам меду;
- Сухе червоне вино – 100 мл;
- Часник – 2 зубчики;
- 1 ч. ложка протертого свіжого імбиру;
- 50 мл соєвого соусу.
Приготування:
- Цибулини очищаємо і нарізаємо дрібно ножем. Зубчики часнику дрібно рубаємо. Всі викладаємо в миску;
- Додаємо до цибулі і часнику соєвий соус, трохи протертого імбиру, мед і 100 мл сухого червоного вина;
- В маринад викладаємо промиті шматки м'яса і залишаємо їх на 2-3 години;
- Після того як вони промаринуются, розігріваємо духовку до 180 градусів, викладаємо м'ясце на форму для випікання і ставимо запікатися на 115 хвилин. Кожну сторону потрібно випікати по 7-8 хвилин;
- Залишки маринаду виливаємо в невелику каструлю і ставимо на плиту. Після закипання проварюємо 10 хвилин;
- Готові стейки викладаються на тарілку і поливається соусом. Подавати можна з гарніром з відвареного рису.
Вустерський соус чим можна замінити, і чи можливо його приготувати в домашніх умовах.До стейку подайте картоплю по селянськи в духовці, читайте як зробити це просте блюдо неймовірно смачним. Діляться Секретами кращі кулінари.А ви знаєте як швидко розморозити м'ясо без мікрохвильовки? Читайте поради в нашій статті.
Як приготувати стейк з мармурової яловичини на грилі
Знадобляться наступні компоненти:
- Півтора кілограма мармурової яловичини;
- 7 гілочок розмарину;
- 8 гілочок чебрецю;
- 1 головка ріпчастої цибулі;
- Трохи кухонної солі і меленого чорного перцю.
Примітка: мармурова яловичина — це м'ясо з жировими прожилками, які в процесі обсмажування розтоплюються і надають м'якоті соковитість і аромат.
Приготування:
- Для приготування краще всього використовувати стейк з товщиною 1 див Стейки промиваємо в прохолодній воді і обсушуємо паперовою серветкою;
- У чашку насипати чорний мелений перець. Натираємо стейки з усіх боків і кладемо їх в чашку, викладаємо на них гілочки чебрецю і розмарину і залишаємо маринуватися на 40 хвилин;
- Тим часом готуємо мангал і гриль для обсмажування стейків. На мангал встановлюємо гриль. Головку цибулі розрізаємо на дві половинки і потім одну половинку в рослинному маслі. Змащуємо маслом гриль. Далі на нього викладаються промариновані стейки і обсмажуються;
- Гілочки чебрецю і розмарину викладаємо поруч із м'ясом на гриль. В процесі обсмажування вони додадуть м'ясу приємний аромат;
- Під час обсмажування стейки слід періодично перевертати, щоб вони не пригоріли;
- В кінці їх слід посолити. Якщо це буде зроблено в процесі маринування, то м'ясце не вийде таким соковитим. Поетом краще його підсолювати в кінці приготування;
- Стейки подаються зі свіжими овочами і з червоним вином.
Як приготувати смачний і соковитий стейк в соусі
Знадобляться наступні продукти:
- М'ясо яловичини – 1 кілограм;
- Трохи кухонної солі;
- Мелений чорний перець;
- Рослинне масло.
Для соусу:
- 70 мл соку смородини;
- 400 мл бульйону на м'ясі;
- 100 грам борошна;
- 80 мл червоного вина;
- 100 вершкового масла;
- Спеції.
Приготування:
-
- М'якоть слід промити прохолодною водою і обсушити паперовою серветкою. Далі розрізаємо її на середні шматки;
-
- У чашку насипати сіль і чорний перець. Кожен шматок м'яса натираємо цією сумішшю;
-
- Ставимо на вогонь сковороду наливаємо на неї трохи рослинного масла. Викладаємо на розігріту олію стейки і обсмажуємо з кожного боку по 5 хвилин. Потім викладаємо стейки у деко;
-
- Розігріваємо духовку до 170 градусів і ставимо туди деко зі стейками на 15 хвилин;
-
- Поки вони випікаються, потрібно приготувати соус. У невелику каструлю кладемо шматочок вершкового масла і ставимо на плиту. У розтоплене масло насипаємо 100 грам борошна. Обсмажуємо до золотистого кольору;
- Далі повільно вливаємо в каструлю м'ясний бульйон і перемішуємо, важливо, щоб не було грудочок. Як тільки соус закипить, його слід проварити 10 хвилин;
-
- Після цього наливаємо туди сік смородини і червоне вино. Приправляємо спеціями і перемішуємо. Через пару хвилин знімаємо з плити;
-
- Запечені стейки виймаються з духовки і викладають на тарілку. Поливаємо їх готовим соусом і наполягаємо 20 хвилин, щоб вони просочилися і стали соковитими. Після цього їх можна розрізати на шматочки.
Корисні поради
- При виборі м'яса бажано віддавати перевагу м'якоті молодих бичків, які були откормлены зерном. Це м'ясо дуже ніжне і соковите;
- Для стейків беруть м'ясо з ділянок, які не були задіяні в руховій активності. Відмінно підходить м'ясо з підлопаткових, спиною і поперекової частини туші;
- Перед приготуванням м'ясо слід витримати в холодильнику при температурі -40 градусів протягом доби. Це потрібно для ого, щоб ферменти, які містяться в м'ясі розщепили білки. За рахунок цього м'ясо стане ніжнішим;
- М'ясце повинно бути сухим. Тому його слід обсушувати паперовим рушником або серветкою;
- Перед обсмажуванням м'ясо повинно мати температуру не менше 20 градусів. Тому його слід заздалегідь витягнути з холодильника і дати час, щоб воно постояло при кімнатній температурі. Якщо ж ви будете викладати його на сковороду холодним, то ви не отримаєте скоринку. Оскільки холодне м'ясце буде не обсмажуватися, а тушкуватися.
Приготування стейків — важкий процес, оскільки необхідно дотримуватися все правильно. Величезне значення має обраний вид м'яса. Для стейків слід вибирати м'яку і ніжну м'якоть.
Не варто забувати і про радах, вони допоможуть приготувати ідеальний і смачний стейк в домашніх умовах.