27 апрель 2019 1 783

Як правильно приготувати смачний стейк з яловичини будинку

Напевно, важко знайти того, хто не любив би стейк з яловичини. Звичайно, адже це смачне і поживне блюдо, яким пригощають на свята чи просто навіть на сімейній вечері.

Весь секрет цієї страви полягає в підготовці м'яса і приготуванні. Обов'язково потрібно дотримуватися рецептуру і робити все у відповідності з правилами.

Види стейків і ступеня їх прожарювання

Існує дуже багато різновидів стейків. Наведемо деякі з них:

  1. Тибун-стейк. Це шматок м'яса, який беруть з кістки т-подібної форми;
  2. Клаб-стейк. Це м'ясо зрізати з ділянки спини, де розташований товстий край найдовшого м'яза;
  3. Ріб-стейк або стейк рибай. Зрізується з області подлопаток. В цьому м'ясі є багато жирових прожилок, які при обсмажуванні розтоплюються. За рахунок цього стейк виходить дуже соковитим;
  4. Стріплойн – м'ясо з ділянки попереку. Воно має великі і ніжні волокна. Цей стейк підходить для тих, хто любить яскраво виражений смак яловичого м'яса;
  5. Філе-міньйон. Це поперечний тонкий зріз філейної частини. Це м'ясо володіє ніжним і соковитим смаком без крові. Товщина цього стейка становить не більше 8 див. Тому при запіканні цього м'яса слід все робити акуратно, дуже важливо, щоб воно не було всередині холодним і зберегло сік;
  6. Раундрамб-стейк – вирізається з кульшового ділянки;
  7. Портерхаус. Це великий шматок м'яса з поперекової частини. Зазвичай його замовляють на двох, оскільки одна людина не подужає.

Просмажують стейки наступними способами:

  • Blue/raw. Це шматок сирої м'якоті, прогрітий на грилі до 49 градусів;
  • RARE.Це шматок мяса, який обсмажена зовні, а всередині червоний. Його прожарюють до 58 градусів;
  • Medium rare. Це м'ясце слабкою прожарювання. Воно без крові, але має сік рожевого кольору. Прожарюють до 60 градусів;
  • Medium. Це стейк з середньою просмажуванням. Він має блідий рожевий сік. Стейк прогрівається до 68 градусів;
  • Medium well.
  • Well done. Це повністю просмажений стейк, який зверху має кірку. Його прожарюють майже до 80 градусів.

Вибір придатного м'яса

Для стейків відмінно підходить м'ясо яловичини. Звичайно, для них підходять і інші різновиди м'яса.

Наприклад, якщо використовується свинина, то краще всього брати її з області лопаток, стегон або шиї. Якщо використовується птах, то відмінно підійде м'якоть з стегон і гомілок.

Якщо використовується яловичина, то її слід брати з кращих ділянок туші. Бажано його брати з місць, які не були задіяні в руховій активності.

Варто приділити увагу обробці. У різних країнах обробляють м'ясо по-різному.

В Америці обробці стейків не приділяють особливу увагу. Вони не вирізують кістки, залишають прожилки. В Європі навпаки, вирізують кістки і видаляють жирові прожилки.

Отже, коли м'ясо вибрано і опрацьовано можна приступати до приготування стейка будинку.

Як правильно приготувати стейк з яловичини на сковороді
Інгредієнти Кількість
стейк стріплойн - 400 грам
зелень чебрецю і розмарину - кілька гілочок
рослинна олія - трохи
сіль морська - за смаком
масло вершкове - шматочок
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 127 Ккал

Приготування:

  1. У невелику ємність наливаємо олію. Масло підійде будь – соняшникова, оливкова, рапсова. Далі кладемо туди сіль, краще всього використовувати морську сіль грубого помелу;
  2. Викладаємо в цю суміш шматок м'ясо. Обвалюємо його в цій суміші так, щоб вся поверхня м'яса була в масляній плівці;
  3. Ставимо сковорідку на середній вогонь і розігріваємо її протягом 5 хвилин. Важливо, масло на неї наливати не потрібно. Потім викладаємо туди шматок м'яса. Кожна сторона обсмажується по 2 хвилини;
  4. Обсмажуємо стейк з боку жиру. Жир додасть соковитість і аромат м'яса;
  5. Далі обсмажуємо ще 3 хвилини;
  6. Після цього кладемо в сковороду шматочок вершкового масла і пару гілочок чебрецю і розмарину. Нахиляємо сковороду так, щоб масло вбралося в м'ясо;
  7. Обсмажуємо в олії ще пару хвилин;
  8. В кінці залишаємо м'ясо в сковороді 5 хвилин і вже, потім викладаємо на тарілку і нарізаємо на середні шматочки.

Як приготувати смачний і соковитий стейк із яловичини в духовці

Для частування слід взяти такі продукти:

  • 700 грам м'якоті яловичини;
  • Ріпчаста цибуля – 2 штуки;
  • 50 грам меду;
  • Сухе червоне вино – 100 мл;
  • Часник – 2 зубчики;
  • 1 ч. ложка протертого свіжого імбиру;
  • 50 мл соєвого соусу.

Приготування:

  1. Цибулини очищаємо і нарізаємо дрібно ножем. Зубчики часнику дрібно рубаємо. Всі викладаємо в миску;
  2. Додаємо до цибулі і часнику соєвий соус, трохи протертого імбиру, мед і 100 мл сухого червоного вина;
  3. В маринад викладаємо промиті шматки м'яса і залишаємо їх на 2-3 години;
  4. Після того як вони промаринуются, розігріваємо духовку до 180 градусів, викладаємо м'ясце на форму для випікання і ставимо запікатися на 115 хвилин. Кожну сторону потрібно випікати по 7-8 хвилин;
  5. Залишки маринаду виливаємо в невелику каструлю і ставимо на плиту. Після закипання проварюємо 10 хвилин;
  6. Готові стейки викладаються на тарілку і поливається соусом. Подавати можна з гарніром з відвареного рису.

Вустерський соус чим можна замінити, і чи можливо його приготувати в домашніх умовах.До стейку подайте картоплю по селянськи в духовці, читайте як зробити це просте блюдо неймовірно смачним. Діляться Секретами кращі кулінари.А ви знаєте як швидко розморозити м'ясо без мікрохвильовки? Читайте поради в нашій статті.

Як приготувати стейк з мармурової яловичини на грилі

Знадобляться наступні компоненти:

  • Півтора кілограма мармурової яловичини;
  • 7 гілочок розмарину;
  • 8 гілочок чебрецю;
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • Трохи кухонної солі і меленого чорного перцю.

Примітка: мармурова яловичина — це м'ясо з жировими прожилками, які в процесі обсмажування розтоплюються і надають м'якоті соковитість і аромат.

Приготування:

  1. Для приготування краще всього використовувати стейк з товщиною 1 див Стейки промиваємо в прохолодній воді і обсушуємо паперовою серветкою;
  2. У чашку насипати чорний мелений перець. Натираємо стейки з усіх боків і кладемо їх в чашку, викладаємо на них гілочки чебрецю і розмарину і залишаємо маринуватися на 40 хвилин;
  3. Тим часом готуємо мангал і гриль для обсмажування стейків. На мангал встановлюємо гриль. Головку цибулі розрізаємо на дві половинки і потім одну половинку в рослинному маслі. Змащуємо маслом гриль. Далі на нього викладаються промариновані стейки і обсмажуються;
  4. Гілочки чебрецю і розмарину викладаємо поруч із м'ясом на гриль. В процесі обсмажування вони додадуть м'ясу приємний аромат;
  5. Під час обсмажування стейки слід періодично перевертати, щоб вони не пригоріли;
  6. В кінці їх слід посолити. Якщо це буде зроблено в процесі маринування, то м'ясце не вийде таким соковитим. Поетом краще його підсолювати в кінці приготування;
  7. Стейки подаються зі свіжими овочами і з червоним вином.

Як приготувати смачний і соковитий стейк в соусі

Знадобляться наступні продукти:

  • М'ясо яловичини – 1 кілограм;
  • Трохи кухонної солі;
  • Мелений чорний перець;
  • Рослинне масло.

Для соусу:

  • 70 мл соку смородини;
  • 400 мл бульйону на м'ясі;
  • 100 грам борошна;
  • 80 мл червоного вина;
  • 100 вершкового масла;
  • Спеції.

Приготування:

    1. М'якоть слід промити прохолодною водою і обсушити паперовою серветкою. Далі розрізаємо її на середні шматки;

    1. У чашку насипати сіль і чорний перець. Кожен шматок м'яса натираємо цією сумішшю;

    1. Ставимо на вогонь сковороду наливаємо на неї трохи рослинного масла. Викладаємо на розігріту олію стейки і обсмажуємо з кожного боку по 5 хвилин. Потім викладаємо стейки у деко;

    1. Розігріваємо духовку до 170 градусів і ставимо туди деко зі стейками на 15 хвилин;

    1. Поки вони випікаються, потрібно приготувати соус. У невелику каструлю кладемо шматочок вершкового масла і ставимо на плиту. У розтоплене масло насипаємо 100 грам борошна. Обсмажуємо до золотистого кольору;
    2. Далі повільно вливаємо в каструлю м'ясний бульйон і перемішуємо, важливо, щоб не було грудочок. Як тільки соус закипить, його слід проварити 10 хвилин;

    1. Після цього наливаємо туди сік смородини і червоне вино. Приправляємо спеціями і перемішуємо. Через пару хвилин знімаємо з плити;

    1. Запечені стейки виймаються з духовки і викладають на тарілку. Поливаємо їх готовим соусом і наполягаємо 20 хвилин, щоб вони просочилися і стали соковитими. Після цього їх можна розрізати на шматочки.

Корисні поради

  • При виборі м'яса бажано віддавати перевагу м'якоті молодих бичків, які були откормлены зерном. Це м'ясо дуже ніжне і соковите;
  • Для стейків беруть м'ясо з ділянок, які не були задіяні в руховій активності. Відмінно підходить м'ясо з підлопаткових, спиною і поперекової частини туші;
  • Перед приготуванням м'ясо слід витримати в холодильнику при температурі -40 градусів протягом доби. Це потрібно для ого, щоб ферменти, які містяться в м'ясі розщепили білки. За рахунок цього м'ясо стане ніжнішим;
  • М'ясце повинно бути сухим. Тому його слід обсушувати паперовим рушником або серветкою;
  • Перед обсмажуванням м'ясо повинно мати температуру не менше 20 градусів. Тому його слід заздалегідь витягнути з холодильника і дати час, щоб воно постояло при кімнатній температурі. Якщо ж ви будете викладати його на сковороду холодним, то ви не отримаєте скоринку. Оскільки холодне м'ясце буде не обсмажуватися, а тушкуватися.

Приготування стейків — важкий процес, оскільки необхідно дотримуватися все правильно. Величезне значення має обраний вид м'яса. Для стейків слід вибирати м'яку і ніжну м'якоть.

Не варто забувати і про радах, вони допоможуть приготувати ідеальний і смачний стейк в домашніх умовах.

Що ще почитати: