Заготовки з патисонів на зиму на будь-який смак
Які асоціації виникають, коли згадуються патисони і врожай? Ну звичайно, заготовки на зиму!
З патисонів можна приготувати безліч смачних заготовок на зиму – їх можна солити, маринувати, робити салати і додавати в різні заправки.
Цей овоч є близьким родичем кабачків і гарбузам і чи варто говорити, яким чудовим смаком володіє цей представник кабачкового культур?
Якщо у вас у городі росте даний овоч, то обов'язково візьміть собі на замітку золоті рецепти заготовок з патисонів на зиму, які будуть описані нижче з наочними фото.
Мариновані патисони
Потрібно підготувати:
- 700 грам патисонів;
- Листя хрону – 2 штуки;
- Кріп – 4-5 стебел;
- 5-6 гілочок петрушки і стільки ж селери;
- Лаврушка – 2 штуки;
- 2 зубчики часнику;
- Перець гіркий – 1 стручок;
- Суміш пряних спецій – гвоздика, запашний перець в горошинах на свій смак.
Для маринаду:
- 2 склянки води;
- Цукровий пісок – неповна ст. ложка;
- Сіль поварена – неповна ст. ложка;
- Столовий оцет 9 % — 50 мл
Як готувати такі заготовки з патисонів на зиму:
- Патисони промиваємо, видаляємо всі забруднення;
- Зрізаємо плодоніжку, нарізаємо овочі середніми шматочками, заливаємо гарячою водою і залишаємо стояти в ній хвилин 5-7;
- Тим часом споліскуємо петрушку, кріп, базилік і шаткуємо середніми шматочками;
- У ємність наливаємо воду і ставимо на плиту;
- Як тільки вода підігріється, засипаємо туди сіль, цукровий пісок і вливаємо оцет. Гріємо до кипіння, знімаємо з вогню;
- Баночки для маринування споліскуємо, очищаємо всі забруднення. Обов'язково потримаєте на пару або обдайте гарячою водою;
- На дно банки кладемо зелень, посипаємо спеціями і щільно викладаємо шматочки патисонів;
- Наливаємо до самих країв гарячий маринад, зверху прикриваємо кришками;
- У тару на дно встановлюємо ґрати;
- Поміщаємо на решітку баночки, наливаємо воду трохи більше половини банок;
- Ставимо на газ і стерилізуємо близько чверті години;
- Далі витягуємо, кришки щільно закорковуємо;
- Закутуємо банки теплим матеріалом або шубою, залишаємо там остигати;
- На зберігання мариновані патисони можна помістити в підпілля або комору кімнату.
Консервація з помідорами черрі
Нам знадобиться:
- Патисони – 1,5 кілограма;
- 400 грам помідорів чері.
Складові маринаду:
- Столова ложка цукру-піску;
- Сіль поварена – 50 грам;
- 2 квітки сушеного бадьяна;
- 10 горошин білого перцю;
- Насіння кмину – 0,5 ч. ложки;
- Лаврушка – 3-4 штуки;
- Часник – 3-4 зубчики;
- 1,5 великі ложки оцту 70 %.
Процедура приготування заготовки з патисонів з черрі на зиму:
- Промиваємо патисони, очищаємо забруднення, розрізаємо на кілька частин;
- Помідори також потрібно добре промити;
- Ємності зі скла обов'язково моєму, видаляємо бруд. Їх потрібно встановити на чайник і пропарити хвилин 15;
- У тару кладемо патисони і помідори черрі;
- Зубчики часнику очистити від шкірки, кладемо шматочки до патиссонам і помідорів;
- Заливаємо в банки гарячу воду, залишаємо хвилин 15;
- Далі зливаємо воду, знову заливаємо окропом і залишаємо стоятиме 15 хвилин;
- Після цього зливаємо воду з банки в ємність, поміщаємо на газ;
- Додаємо у воду цукор, сіль, квітки сушеного бадьяна, горошин білого перцю, насіння кмину, лаврушку. Всі проварюємо до кипіння;
- Заливаємо гарячим розсолом, додаємо оцет. Зверху прикриваємо кришками;
- У широку ємність з металевої основи на дно кладемо невеликий шматок матеріалу, поміщаємо на нього банки;
- Підливаємо води по плічках банок, ставимо на вогонь і прогріваємо;
- Після закипання води, стерилізуємо хвилин 15;
- Потім витягуємо банки, закорковуємо щільно кришки;
- Для початку їх потрібно помістити під теплу матерію до повного охолодження;
- Потім прибираємо цю смачну заготівлю патисонів в банках на зиму на зберігання в льох або в комору кімнату.
А тут читайте рецепти маринованих стрілок часнику. Відтепер можна не викидати часникову бадилля в сміття.
Не знаєте, як заготовити кабачки з кетчупом «Чилі» на зиму? На допомогу з рецептами прийдуть наші експерти кулінарії. Дотримуйтесь інструкцій!
Ікра — безпрограшний варіант заготовки на зиму
Нам потрібно підготувати наступне:
- 3 кілограми патисонів;
- 2 кг стиглих помідорів;
- Морква – 4-5 штук;
- Цибуля ріпчаста – 1 кілограм;
- Стакан рослинного масла;
- 2 великі ложки кухонної солі;
- Стакан цукрового піску;
- 2 великі ложки яблучного оцту.
Як готувати ікру з патисонів на зиму:
- Першим ділом промиваємо патисони, видаляємо всю грязь;
- Помиті патисони нарізаємо невеликими шматочками, якщо шкірка щільна, то її бажано зрізати. Також якщо є великі насіння, то вони видаляються;
- Моркву очищаємо від шкірки, промиваємо. Протираємо її на тертці з середньою ґратами;
- З цибулин видаляємо лушпиння, ріжемо їх кубиками;
- Помідори споліскуємо, розрізаємо їх скибочками, можна кубиками;
- У сотейник наливаємо масло, ставимо на плиту;
- У розігріте масло засипаємо шматочки патисонів і обсмажуємо 5 хвилин;
- Далі засипаємо туди цибулю і моркву, все перемішуємо. Смажимо на невеликому вогні, періодично перемішуємо і смажимо хвилин 10;
- Викладаємо в сковороду помідори і залишаємо тушкуватися хвилин 10;
- Після цього всю суміш слід перемолоти в блендері або кухонному комбайні;
- Пюре перекладаємо в каструлю, додаємо сіль, цукровий пісок, оцет;
- Ставимо на плиту і залишаємо варитися півгодини на невеликому вогні;
- Баночки промиваємо, видаляємо всі брудні місця. Пропарюють їх над парою хвилин 15 або обдаємо окропом;
- Готове пюре викладаємо в банки, зверху прикриваємо кришок;
- Обов'язково стерилізуємо на паровій бані протягом 15-20 хвилин;
- Простерилізовані банки щільно закорковуємо кришками і прибираємо під теплу матерію;
- Зберігати заготовку слід в темному місці в погребі чи коморі.
Салат з часником в банках
Які інгредієнти потрібні:
- 3 кілограми патисонів;
- 700 грам солодкого перцю;
- Півкілограма моркви;
- Півкілограма ріпчастої цибулі;
- Часник – 5 головок;
- Масло рослинне – 1 стакан;
- Сіль – 100 грам;
- Цукор-пісок – 250 грам;
- Оцет столовий 9 % — 250 мл;
- Петрушка, кінза кріп – по пучку;
- Суміш приправ для корейської моркви – 15 грам.
Приступаємо до заготівлі салату з патисонів на зиму:
- Патисони потрібно гарненько сполоснути, видалити бруд;
- Зрізаємо з овочів плодоніжки, якщо шкірка щільна, то її також зрізаємо. Обов'язково вичищаємо все насіння;
- Нарізаємо патисони середніми скибочками;
- Видаляємо з лука шкірку. Очищені цибулини шаткуємо у вигляді тонких кілець;
- Морквину промиваємо, очищаємо від шкірки і бруду;
- Моркву тремо на тертці з великими зубцями або для корейської моркви;
- Перець промиваємо, розрізаємо на дві частини і вичищаємо все насіння, зрізаємо плодоніжку;
- Очищений перець шаткуємо тонкою соломкою;
- Патисони також як моркву потрібно перетерти теркою;
- Всі овочі складаємо в одну ємність, перемішуємо;
- Заливаємо до овочів рослинне масло, оцет;
- Зелень споліскуємо, шаткуємо дрібними шматочками;
- Засипаємо до овочів зелень, приправу, солимо і сахарим;
- Часник очищаємо від шкірки, видавлюємо через прес і кладемо до овочів;
- Все добре перемішуємо і залишаємо стояти 3 години;
- Баночки обов'язково промиваємо, пропарюють на пару хвилин 15;
- Викладаємо салат з патисонів в підготовлену тару;
- Стерилізуємо на паровій бані чверть години;
- Потім витягуємо, кришки добре закручуємо;
- Прибираємо під теплий плед і тримаємо там до повного охолодження;
- Для зберігання банок з салатом на зиму підійде погріб, підвал або комора.
Заготівля патисонів на зиму без стерилізації
Що потрібно підготувати:
- Патисони – 1,5 кілограма;
- 6 часточок часнику;
- 1000 мл води;
- Сіль – 2 ст. ложки;
- Листя смородини і вишні – 4-5 штук;
- 1 великий лист хрону;
- Стручок гострого перцю;
- Цукор – 50 грам;
- Сіль – 50 грам;
- 1/3 ч. ложки оцту.
Як потрібно готувати:
- Баночки обов'язково промиваємо і стерилізуємо над паром або обдаємо окропом;
- Обов'язково прокип'ятіть кришки хвилин 5-10;
- На дно банок викладаємо листя вишні смородина і хрону. Листя потрібно заздалегідь сполоснути;
- Зубчики часнику чистимо, нарізаємо на кілька частин і кладемо листя;
- Патисони потрібно сполоснути, видалити плодоніжку, очистити від насіння і шкірки;
- Розрізаємо патисони невеликими шматочками і викладаємо в банку;
- Гострий перець ріжемо кільцями і кладемо до патиссонам;
- Заливаємо овочі гарячою водою, залишаємо хвилин на 15;
- Далі виливаємо воду з банок в ємність;
- Ставимо каструлю з водою на вогонь, додаємо цукор, сіль і оцет;
- Заливаємо овочі гарячим маринадом, закатуємо кришками і ставимо під плед;
- На зберігання прибираємо в прохолодне темне місце.
Корисні поради
Для того щоб патисони були хрусткими, додайте перед закручуванням кришок кілька таблеток ацетилки.
Бажано перед закладанням в банки овоч потримати в окропі хвилин 5-7.
Маринувати патисони можна разом з огірками, помідорами, перцем і кабачками.
Заготовки з патисонів на зиму допоможуть урізноманітнити повсякденне меню. Ці закуски підходять до будь-яких страв. Вони зроблять смак ваших улюблених страв набагато краще і різноманітніше. Не відкладайте їх приготування на потім, краще зробіть їх зараз!