23 май 2019 16 706

Заготовки з патисонів на зиму на будь-який смак

Які асоціації виникають, коли згадуються патисони і врожай? Ну звичайно, заготовки на зиму!

З патисонів можна приготувати безліч смачних заготовок на зиму – їх можна солити, маринувати, робити салати і додавати в різні заправки.

Цей овоч є близьким родичем кабачків і гарбузам і чи варто говорити, яким чудовим смаком володіє цей представник кабачкового культур?

Крім відмінних смакових якостей, овоч дуже корисний і поживний.

Якщо у вас у городі росте даний овоч, то обов'язково візьміть собі на замітку золоті рецепти заготовок з патисонів на зиму, які будуть описані нижче з наочними фото.

Мариновані патисони

Потрібно підготувати:

  • 700 грам патисонів;
  • Листя хрону – 2 штуки;
  • Кріп – 4-5 стебел;
  • 5-6 гілочок петрушки і стільки ж селери;
  • Лаврушка – 2 штуки;
  • 2 зубчики часнику;
  • Перець гіркий – 1 стручок;
  • Суміш пряних спецій – гвоздика, запашний перець в горошинах на свій смак.

Для маринаду:

  • 2 склянки води;
  • Цукровий пісок – неповна ст. ложка;
  • Сіль поварена – неповна ст. ложка;
  • Столовий оцет 9 % — 50 мл

Як готувати такі заготовки з патисонів на зиму:

  1. Патисони промиваємо, видаляємо всі забруднення;
  2. Зрізаємо плодоніжку, нарізаємо овочі середніми шматочками, заливаємо гарячою водою і залишаємо стояти в ній хвилин 5-7;
  3. Тим часом споліскуємо петрушку, кріп, базилік і шаткуємо середніми шматочками;
  4. У ємність наливаємо воду і ставимо на плиту;
  5. Як тільки вода підігріється, засипаємо туди сіль, цукровий пісок і вливаємо оцет. Гріємо до кипіння, знімаємо з вогню;
  6. Баночки для маринування споліскуємо, очищаємо всі забруднення. Обов'язково потримаєте на пару або обдайте гарячою водою;
  7. На дно банки кладемо зелень, посипаємо спеціями і щільно викладаємо шматочки патисонів;
  8. Наливаємо до самих країв гарячий маринад, зверху прикриваємо кришками;
  9. У тару на дно встановлюємо ґрати;
  10. Поміщаємо на решітку баночки, наливаємо воду трохи більше половини банок;
  11. Ставимо на газ і стерилізуємо близько чверті години;
  12. Далі витягуємо, кришки щільно закорковуємо;
  13. Закутуємо банки теплим матеріалом або шубою, залишаємо там остигати;
  14. На зберігання мариновані патисони можна помістити в підпілля або комору кімнату.

Консервація з помідорами черрі

Нам знадобиться:

  • Патисони – 1,5 кілограма;
  • 400 грам помідорів чері.

Складові маринаду:

  • Столова ложка цукру-піску;
  • Сіль поварена – 50 грам;
  • 2 квітки сушеного бадьяна;
  • 10 горошин білого перцю;
  • Насіння кмину – 0,5 ч. ложки;
  • Лаврушка – 3-4 штуки;
  • Часник – 3-4 зубчики;
  • 1,5 великі ложки оцту 70 %.

Процедура приготування заготовки з патисонів з черрі на зиму:

  1. Промиваємо патисони, очищаємо забруднення, розрізаємо на кілька частин;
  2. Помідори також потрібно добре промити;
  3. Ємності зі скла обов'язково моєму, видаляємо бруд. Їх потрібно встановити на чайник і пропарити хвилин 15;
  4. У тару кладемо патисони і помідори черрі;
  5. Зубчики часнику очистити від шкірки, кладемо шматочки до патиссонам і помідорів;
  6. Заливаємо в банки гарячу воду, залишаємо хвилин 15;
  7. Далі зливаємо воду, знову заливаємо окропом і залишаємо стоятиме 15 хвилин;
  8. Після цього зливаємо воду з банки в ємність, поміщаємо на газ;
  9. Додаємо у воду цукор, сіль, квітки сушеного бадьяна, горошин білого перцю, насіння кмину, лаврушку. Всі проварюємо до кипіння;
  10. Заливаємо гарячим розсолом, додаємо оцет. Зверху прикриваємо кришками;
  11. У широку ємність з металевої основи на дно кладемо невеликий шматок матеріалу, поміщаємо на нього банки;
  12. Підливаємо води по плічках банок, ставимо на вогонь і прогріваємо;
  13. Після закипання води, стерилізуємо хвилин 15;
  14. Потім витягуємо банки, закорковуємо щільно кришки;
  15. Для початку їх потрібно помістити під теплу матерію до повного охолодження;
  16. Потім прибираємо цю смачну заготівлю патисонів в банках на зиму на зберігання в льох або в комору кімнату.
Закрутки на зиму не обходяться без маринованих огірочків. Як маринувати корнішони зі смаком, як у магазині. Ця консервація полюбиться усім, хто випробує!

А тут читайте рецепти маринованих стрілок часнику. Відтепер можна не викидати часникову бадилля в сміття.

Не знаєте, як заготовити кабачки з кетчупом «Чилі» на зиму? На допомогу з рецептами прийдуть наші експерти кулінарії. Дотримуйтесь інструкцій!

Ікра — безпрограшний варіант заготовки на зиму

Нам потрібно підготувати наступне:

  • 3 кілограми патисонів;
  • 2 кг стиглих помідорів;
  • Морква – 4-5 штук;
  • Цибуля ріпчаста – 1 кілограм;
  • Стакан рослинного масла;
  • 2 великі ложки кухонної солі;
  • Стакан цукрового піску;
  • 2 великі ложки яблучного оцту.

Як готувати ікру з патисонів на зиму:

  1. Першим ділом промиваємо патисони, видаляємо всю грязь;
  2. Помиті патисони нарізаємо невеликими шматочками, якщо шкірка щільна, то її бажано зрізати. Також якщо є великі насіння, то вони видаляються;
  3. Моркву очищаємо від шкірки, промиваємо. Протираємо її на тертці з середньою ґратами;
  4. З цибулин видаляємо лушпиння, ріжемо їх кубиками;
  5. Помідори споліскуємо, розрізаємо їх скибочками, можна кубиками;
  6. У сотейник наливаємо масло, ставимо на плиту;
  7. У розігріте масло засипаємо шматочки патисонів і обсмажуємо 5 хвилин;
  8. Далі засипаємо туди цибулю і моркву, все перемішуємо. Смажимо на невеликому вогні, періодично перемішуємо і смажимо хвилин 10;
  9. Викладаємо в сковороду помідори і залишаємо тушкуватися хвилин 10;
  10. Після цього всю суміш слід перемолоти в блендері або кухонному комбайні;
  11. Пюре перекладаємо в каструлю, додаємо сіль, цукровий пісок, оцет;
  12. Ставимо на плиту і залишаємо варитися півгодини на невеликому вогні;
  13. Баночки промиваємо, видаляємо всі брудні місця. Пропарюють їх над парою хвилин 15 або обдаємо окропом;
  14. Готове пюре викладаємо в банки, зверху прикриваємо кришок;
  15. Обов'язково стерилізуємо на паровій бані протягом 15-20 хвилин;
  16. Простерилізовані банки щільно закорковуємо кришками і прибираємо під теплу матерію;
  17. Зберігати заготовку слід в темному місці в погребі чи коморі.

Салат з часником в банках

Які інгредієнти потрібні:

  • 3 кілограми патисонів;
  • 700 грам солодкого перцю;
  • Півкілограма моркви;
  • Півкілограма ріпчастої цибулі;
  • Часник – 5 головок;
  • Масло рослинне – 1 стакан;
  • Сіль – 100 грам;
  • Цукор-пісок – 250 грам;
  • Оцет столовий 9 % — 250 мл;
  • Петрушка, кінза кріп – по пучку;
  • Суміш приправ для корейської моркви – 15 грам.

Приступаємо до заготівлі салату з патисонів на зиму:

  1. Патисони потрібно гарненько сполоснути, видалити бруд;
  2. Зрізаємо з овочів плодоніжки, якщо шкірка щільна, то її також зрізаємо. Обов'язково вичищаємо все насіння;
  3. Нарізаємо патисони середніми скибочками;
  4. Видаляємо з лука шкірку. Очищені цибулини шаткуємо у вигляді тонких кілець;
  5. Морквину промиваємо, очищаємо від шкірки і бруду;
  6. Моркву тремо на тертці з великими зубцями або для корейської моркви;
  7. Перець промиваємо, розрізаємо на дві частини і вичищаємо все насіння, зрізаємо плодоніжку;
  8. Очищений перець шаткуємо тонкою соломкою;
  9. Патисони також як моркву потрібно перетерти теркою;
  10. Всі овочі складаємо в одну ємність, перемішуємо;
  11. Заливаємо до овочів рослинне масло, оцет;
  12. Зелень споліскуємо, шаткуємо дрібними шматочками;
  13. Засипаємо до овочів зелень, приправу, солимо і сахарим;
  14. Часник очищаємо від шкірки, видавлюємо через прес і кладемо до овочів;
  15. Все добре перемішуємо і залишаємо стояти 3 години;
  16. Баночки обов'язково промиваємо, пропарюють на пару хвилин 15;
  17. Викладаємо салат з патисонів в підготовлену тару;
  18. Стерилізуємо на паровій бані чверть години;
  19. Потім витягуємо, кришки добре закручуємо;
  20. Прибираємо під теплий плед і тримаємо там до повного охолодження;
  21. Для зберігання банок з салатом на зиму підійде погріб, підвал або комора.

Заготівля патисонів на зиму без стерилізації

Що потрібно підготувати:

  • Патисони – 1,5 кілограма;
  • 6 часточок часнику;
  • 1000 мл води;
  • Сіль – 2 ст. ложки;
  • Листя смородини і вишні – 4-5 штук;
  • 1 великий лист хрону;
  • Стручок гострого перцю;
  • Цукор – 50 грам;
  • Сіль – 50 грам;
  • 1/3 ч. ложки оцту.

Як потрібно готувати:

  1. Баночки обов'язково промиваємо і стерилізуємо над паром або обдаємо окропом;
  2. Обов'язково прокип'ятіть кришки хвилин 5-10;
  3. На дно банок викладаємо листя вишні смородина і хрону. Листя потрібно заздалегідь сполоснути;
  4. Зубчики часнику чистимо, нарізаємо на кілька частин і кладемо листя;
  5. Патисони потрібно сполоснути, видалити плодоніжку, очистити від насіння і шкірки;
  6. Розрізаємо патисони невеликими шматочками і викладаємо в банку;
  7. Гострий перець ріжемо кільцями і кладемо до патиссонам;
  8. Заливаємо овочі гарячою водою, залишаємо хвилин на 15;
  9. Далі виливаємо воду з банок в ємність;
  10. Ставимо каструлю з водою на вогонь, додаємо цукор, сіль і оцет;
  11. Заливаємо овочі гарячим маринадом, закатуємо кришками і ставимо під плед;
  12. На зберігання прибираємо в прохолодне темне місце.

Корисні поради

Для того щоб патисони були хрусткими, додайте перед закручуванням кришок кілька таблеток ацетилки.

Бажано перед закладанням в банки овоч потримати в окропі хвилин 5-7.

Для різноманітності і додання смаку обов'язково додайте приправи і зелень.

Маринувати патисони можна разом з огірками, помідорами, перцем і кабачками.

Заготовки з патисонів на зиму допоможуть урізноманітнити повсякденне меню. Ці закуски підходять до будь-яких страв. Вони зроблять смак ваших улюблених страв набагато краще і різноманітніше. Не відкладайте їх приготування на потім, краще зробіть їх зараз!

Що ще почитати: