03 июнь 2019 996

Як швидко і смачно приготувати плов з грибами

Прийнято вважати, що плов прийшов з Індії або Близького Сходу, саме там на початку 2 століття почали готувати цю страву. До його складу входять два основних компоненти: рис і м'ясо. До них додають цибулю, спеції і сухофрукти (казан). Смак плову цілком і повністю буде залежати від правильно підібраних продуктів і того, наскільки точно дотримані основні пропорції.

В деяких культурах вважається, що вживання м'яса баранини згубно впливає на травну систему і тому її замінюють дієтичної куркою, грибами і просто овочами. У такому разі виходить пісний плов.

Часто це блюдо включають в меню глибоко віруючі, дотримують пости люди. Багато хто помилково вважають, що пісна їжа є прісною і несмачною, але за рахунок приправ, запашних спецій можна приготувати страву, яка не буде поступатись звичним з м'ясом.

Хоч і пісний, але чудовий на смак плов з грибами: простий рецепт
Інгредієнти Кількість
Рис - 2 склянки
Морква - 2 шт.
Цибулю - 1 шт.
Оливкова олія - 50 мл
Печериці - 200 г
Часник - 2 зубки
Куркума - 1 ч. л.
Спеції для плову - упаковка
Вода очищена - 2.5 склянки
Сіль - за смаком
Час приготування: 65 хвилин Калорійність на 100 грам: 143 Ккал
Гриби чудово поєднуються з рисом і овочами, тому плов вийде смачним і ароматним. Єдине побажання до кулінару – використовувати пропарений рис і великий чавунний казан з товстими стінками.

Овочі очистити і нашаткувати соломкою. Чим більше вони будуть, тим гарніше і яскравіше вийде блюдо. Перекладаємо в закипаюче оливкову олію і підсмажити десять хвилин, весь час помішуючи.

Рис промиваємо кілька разів. Гриби шаткуємо слайсами і додаємо до овочів, висипаємо рис, часник і всю масу ретельно промешиваем. Всипаємо всі спеції, сіль і заливаємо тільки закипілої водою. Герметично закриваємо кришкою, зменшуємо полум'я і готуємо сорок хвилин, не відкриваючи. Процес може дещо затягнутися в залежності від сорту рису.

Для цієї страви краще застосовувати білі гриби. Вони більш м'ясисті, і смак виходить абсолютно інший, ніж з тепличними. Але так як лісові гриби є не у всіх, в рецепті використані печериці.

Готуємо в мультиварці – помічниці сучасних господинь

В списку затребуваних і часто вживаних страв у вегетаріанців – плов з грибами. У деяких джерелах вказується, що це блюдо належить до узбецької кухні, однак це не відповідає дійсності, оскільки готується без м'яса.

Компоненти:

  • Рис – 1 склянка;
  • Морквина – 1.5 шт.;
  • Цибуля – 2 шт.;
  • Гливи – 100 г;
  • Рослинна олія – 2 ст. л.;
  • Сіль, приправи – за смаком;
  • Очищена Вода – 3 склянки.

Приготування: 1 годину.

Калорійність: 136 Ккал/ 100 р.

Моркву чистимо і шаткуємо великими брусками, з цибулею проробляємо те ж саме.

Обсмажуємо овочі на рослинному маслі. Гриби шаткуємо соломкою. Якщо ви використовуєте заморожені гриби, попередньо їх розморозьте і відіжміть зайву вологу, додайте до зажарки і продовжуйте прожарювати всі продукти.

Рис потрібно брати довгозернистий, промити його холодною водою двічі і поки залишити. Найпридатніші приправи для плову – це барбарис, шафран, кінза. Завдяки цим зернам блюдо придбає справжній аромат плову.

Запускаємо електроприлад, викладаємо гриби з засмажкою, зверху – рис і посипаємо спеціями. Заливаємо очищеною водою, так щоб вона покривала зверху рис на півтора сантиметра. Закріплюємо герметично кришку і встановлюємо функцію «Рис» на 30-40 хвилин. Якщо її немає на вашому пристрої, то підійде «Гасіння».

При використанні приладу страва виходить розсипчастим і нічого не прилипатимуть до посуду.

Розбавляємо блюдо корисними овочами

Маючи в наявності свіжозібрані лісові гриби, можна не тільки їх посмажити або замаринувати, але і приготувати смачний вегетаріанський плов з грибами і різними овочами. Підійдуть будь-які, які є під рукою: помідори, солодкий перець, баклажани і т. д.

Компоненти:

  • Рис – 2 склянки;
  • Помідори – 2 шт.;
  • Цибуля – 1 головка;
  • Морква – 1 шт.;
  • Опеньки, маслюки – 200 г;
  • Нерафінована олія – 50 мл;
  • Барбарис – 0.5 ч. л.;
  • Куркума – 0.5 ч. л.;
  • Перець чорний – за смаком;
  • Сіль – за смаком;
  • Часник – 2 зубки;
  • Овочевий бульйон – 4 склянки.

Приготування: 80 хвилин.

Калорійність: 148 Ккал/ 100 р.

Гриби промиваємо гарячою водою, очищаємо від бруду і листя, закладаємо в каструлю з окропом, проварюємо п'ять хвилин. Зливаємо відвар, знову заливаємо водою і відварюємо сорок хвилин.

Відкидаємо на друшляк і даємо обсохнути, щоб не сильно стріляли на сковороді. Добре розігріваємо масло і смажимо опеньки з маслюками двадцять хвилин. Додаємо цибулю і моркву, нарізані шматочками.

Помідор і перець вимиваємо. Часник очищаємо і подрібнюємо. Рис заливаємо водою і даємо настоятися десять хвилин. З помідорів зриваємо шкірку, полив їх окропом, і шаткуємо кубиками. В перці вирізаємо середину і вичищаємо зерна, рубаємо шматочками.

В глибокому чавунці з'єднуємо всі підготовлені продукти, промешиваем, додаємо спеції і заливаємо овочевим бульйоном. Прикриваємо щільною кришкою і тушкуємо п'ятдесят хвилин. В кінці притрушиваем петрушкою.

Пісний обід в духовці

А як приготувати пісний плов з грибами в духовці? Плов з великою кількістю моркви та лісовими грибами можна приготувати по-грузинськи – запекти в духовці. Принцип приготування практично не відрізняється від звичного в чавунному казанку.

Компоненти:

  • Рис – 1.5 склянки;
  • Морква – 3 шт.;
  • Цибуля – 2 шт.;
  • Хмелі-сунелі – 1 упаковка;
  • Вода – 1.5 склянки;
  • Гриби – 150 г;
  • Паніровка – 2 ст. л.;
  • Соняшникова олія – 50 мл;
  • Листя салату – 5 шт.;
  • Кріп – пучок.

Приготування: 145 хвилин.

Калорійність: 147 Ккал/ 100 р.

Моркву ретельно промийте і поставте проваритися в трохи просоленої воді. Цибулю очистіть і наріжте товстими кільцями. Відварені гриби помістіть до зажарки і засмажуйте десять хвилин.

Всипте старанно промитий рис, хмелі-сунелі та промешайте до гомогенного стану. Полийте зверху морквяним відваром (не більше половини склянки) і протушивайте на плиті хвилин сорок до повної готовності страви. Періодично потрібно промешивать вміст, щоб продукти не прилипли до сковороді і компоненти рівномірно приготувалися.

Встановіть термостат на 180 °С. В жаровню насипте паніровку, так щоб була покрита вся поверхня. Зверху розподіліть половину тертого відвареної моркви, на неї – весь плов і зверху тонким шаром накладіть другу частину моркви. Запікайте блюдо тридцять – тридцять п'ять хвилин.

Готовий запечений плов накладіть гіркою на помиті і обсушені листя зеленого салату і притрусіть кропом.

Панкейкі на кефірі — рецепт простого і смачної страви, яку можна готувати до сніданку.

Як приготувати холодець з курки ви можете дізнатися з нашої статті. Готуйте із задоволенням!

Що можна приготувати швидко до обіду? Читайте рецепти цікавих і смачних страв з тушкованої картоплі з стегенцями в мультиварці.

Плов з грибами і м'ясом

Для цієї страви краще використовувати нежирну свинину, якщо ви хочете отримати ситний, справжній плов. Якщо ж ви прихильник менш калорійних продуктів і правильного харчування, візьміть дієтичну індичку і печериці.

Компоненти:

  • Рис – 250 г;
  • Морква – 1 шт.;
  • Свиняча вирізка – 300 г;
  • Лисички – 200 г;
  • Цибуля біла – 2 головки;
  • Барбарис – упаковка;
  • Чебрець – 0.5 пакетика;
  • Коріандр – 1 ч. л.;
  • Сіль - за смаком;
  • Смалець – 2 ст. л;
  • Часник мелений – щіпка.

Приготування: 140 хвилин.

Калорійність: 165 Ккал/ 100 р.

Розтопіть смалець в чавунці. М'ясо промийте і обсушіть рушником, нарубаєте маленькими шматочками, попутно зрізуючи плівку і жили. Прожарюйте м'ясо до напівготовності і появи скоринки на шматочках.

Овочі чистимо і шаткуємо великими кружальцями, гриби – товстими слайсами. Підкладаємо спочатку печериці до м'яса, готуємо поки не випарується волога, тільки після цього закидаємо цибулю і моркву. Всі промешиваем і додаємо спеції.

Промиваємо рис, відкидаємо на сито і даємо повністю стекти воді. Висипаємо щільним шаром крупу в казан, робимо по середині поглиблення і вливаємо цівкою воду. Вона повинна повністю покрити вміст і бути вище рису на сантиметр.

Потрібно довести плов до кипіння, потім знизити полум'я і тушкувати сорок хвилин, двічі промешав його в процесі. По закінченні відставляємо казан і даємо плову настоятися ще п'ятнадцять хвилин.

Хитрощі кулінарів

  1. Деякі кулінари стверджують, що справжній плов в процесі приготування не потрібно перемішувати взагалі;
  2. Якщо у вас немає чавунного казана, плов можна готувати і в звичайній сковороді з товстим дном, але в кінці загорнути в вовняну ковдру і дати рісу дійти ще не менше години;
  3. Пісний плов будете ще ароматнішою, якщо в нього додати грибний відвар;
  4. Якщо ви використовуєте заморожені гриби, смажте їх в окремій сковороді, вони містять багато вологи, це може зіпсувати овочі;
  5. Яскравий красивий колір плову надають не тільки засмажені овочі, але і томатна паста, куркума, паприка;
  6. Незвичайний і дуже смачний плов виходить з червоного рису. А для більшої користі взагалі рекомендується для цієї страви використовувати нешліфований;
  7. Є одна хитрість в приготуванні пісного плову: можна додати вершкове масло або топлене масло або з'єднати по трохи оливкової та соняшникової;
  8. Перед тим як класти рис у казан, його обов'язково потрібно промити неодноразово у воді, аби вимити крохмаль, від якого виходить клейка каша, а не розсипчастий плов.

Легкого готування і приємного апетиту!

Що ще почитати: