Як швидко і смачно приготувати плов з грибами
Прийнято вважати, що плов прийшов з Індії або Близького Сходу, саме там на початку 2 століття почали готувати цю страву. До його складу входять два основних компоненти: рис і м'ясо. До них додають цибулю, спеції і сухофрукти (казан). Смак плову цілком і повністю буде залежати від правильно підібраних продуктів і того, наскільки точно дотримані основні пропорції.
В деяких культурах вважається, що вживання м'яса баранини згубно впливає на травну систему і тому її замінюють дієтичної куркою, грибами і просто овочами. У такому разі виходить пісний плов.
Часто це блюдо включають в меню глибоко віруючі, дотримують пости люди. Багато хто помилково вважають, що пісна їжа є прісною і несмачною, але за рахунок приправ, запашних спецій можна приготувати страву, яка не буде поступатись звичним з м'ясом.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Рис - | 2 склянки |
Морква - | 2 шт. |
Цибулю - | 1 шт. |
Оливкова олія - | 50 мл |
Печериці - | 200 г |
Часник - | 2 зубки |
Куркума - | 1 ч. л. |
Спеції для плову - | упаковка |
Вода очищена - | 2.5 склянки |
Сіль - | за смаком |
Час приготування: 65 хвилин | Калорійність на 100 грам: 143 Ккал |
Овочі очистити і нашаткувати соломкою. Чим більше вони будуть, тим гарніше і яскравіше вийде блюдо. Перекладаємо в закипаюче оливкову олію і підсмажити десять хвилин, весь час помішуючи.
Рис промиваємо кілька разів. Гриби шаткуємо слайсами і додаємо до овочів, висипаємо рис, часник і всю масу ретельно промешиваем. Всипаємо всі спеції, сіль і заливаємо тільки закипілої водою. Герметично закриваємо кришкою, зменшуємо полум'я і готуємо сорок хвилин, не відкриваючи. Процес може дещо затягнутися в залежності від сорту рису.
Для цієї страви краще застосовувати білі гриби. Вони більш м'ясисті, і смак виходить абсолютно інший, ніж з тепличними. Але так як лісові гриби є не у всіх, в рецепті використані печериці.
Готуємо в мультиварці – помічниці сучасних господинь
Компоненти:
- Рис – 1 склянка;
- Морквина – 1.5 шт.;
- Цибуля – 2 шт.;
- Гливи – 100 г;
- Рослинна олія – 2 ст. л.;
- Сіль, приправи – за смаком;
- Очищена Вода – 3 склянки.
Приготування: 1 годину.
Калорійність: 136 Ккал/ 100 р.
Моркву чистимо і шаткуємо великими брусками, з цибулею проробляємо те ж саме.
Обсмажуємо овочі на рослинному маслі. Гриби шаткуємо соломкою. Якщо ви використовуєте заморожені гриби, попередньо їх розморозьте і відіжміть зайву вологу, додайте до зажарки і продовжуйте прожарювати всі продукти.
Рис потрібно брати довгозернистий, промити його холодною водою двічі і поки залишити. Найпридатніші приправи для плову – це барбарис, шафран, кінза. Завдяки цим зернам блюдо придбає справжній аромат плову.
Запускаємо електроприлад, викладаємо гриби з засмажкою, зверху – рис і посипаємо спеціями. Заливаємо очищеною водою, так щоб вона покривала зверху рис на півтора сантиметра. Закріплюємо герметично кришку і встановлюємо функцію «Рис» на 30-40 хвилин. Якщо її немає на вашому пристрої, то підійде «Гасіння».
При використанні приладу страва виходить розсипчастим і нічого не прилипатимуть до посуду.
Розбавляємо блюдо корисними овочами
Маючи в наявності свіжозібрані лісові гриби, можна не тільки їх посмажити або замаринувати, але і приготувати смачний вегетаріанський плов з грибами і різними овочами. Підійдуть будь-які, які є під рукою: помідори, солодкий перець, баклажани і т. д.
Компоненти:
- Рис – 2 склянки;
- Помідори – 2 шт.;
- Цибуля – 1 головка;
- Морква – 1 шт.;
- Опеньки, маслюки – 200 г;
- Нерафінована олія – 50 мл;
- Барбарис – 0.5 ч. л.;
- Куркума – 0.5 ч. л.;
- Перець чорний – за смаком;
- Сіль – за смаком;
- Часник – 2 зубки;
- Овочевий бульйон – 4 склянки.
Приготування: 80 хвилин.
Калорійність: 148 Ккал/ 100 р.
Гриби промиваємо гарячою водою, очищаємо від бруду і листя, закладаємо в каструлю з окропом, проварюємо п'ять хвилин. Зливаємо відвар, знову заливаємо водою і відварюємо сорок хвилин.
Відкидаємо на друшляк і даємо обсохнути, щоб не сильно стріляли на сковороді. Добре розігріваємо масло і смажимо опеньки з маслюками двадцять хвилин. Додаємо цибулю і моркву, нарізані шматочками.
Помідор і перець вимиваємо. Часник очищаємо і подрібнюємо. Рис заливаємо водою і даємо настоятися десять хвилин. З помідорів зриваємо шкірку, полив їх окропом, і шаткуємо кубиками. В перці вирізаємо середину і вичищаємо зерна, рубаємо шматочками.
В глибокому чавунці з'єднуємо всі підготовлені продукти, промешиваем, додаємо спеції і заливаємо овочевим бульйоном. Прикриваємо щільною кришкою і тушкуємо п'ятдесят хвилин. В кінці притрушиваем петрушкою.
Пісний обід в духовці
А як приготувати пісний плов з грибами в духовці? Плов з великою кількістю моркви та лісовими грибами можна приготувати по-грузинськи – запекти в духовці. Принцип приготування практично не відрізняється від звичного в чавунному казанку.
Компоненти:
- Рис – 1.5 склянки;
- Морква – 3 шт.;
- Цибуля – 2 шт.;
- Хмелі-сунелі – 1 упаковка;
- Вода – 1.5 склянки;
- Гриби – 150 г;
- Паніровка – 2 ст. л.;
- Соняшникова олія – 50 мл;
- Листя салату – 5 шт.;
- Кріп – пучок.
Приготування: 145 хвилин.
Калорійність: 147 Ккал/ 100 р.
Моркву ретельно промийте і поставте проваритися в трохи просоленої воді. Цибулю очистіть і наріжте товстими кільцями. Відварені гриби помістіть до зажарки і засмажуйте десять хвилин.
Всипте старанно промитий рис, хмелі-сунелі та промешайте до гомогенного стану. Полийте зверху морквяним відваром (не більше половини склянки) і протушивайте на плиті хвилин сорок до повної готовності страви. Періодично потрібно промешивать вміст, щоб продукти не прилипли до сковороді і компоненти рівномірно приготувалися.
Встановіть термостат на 180 °С. В жаровню насипте паніровку, так щоб була покрита вся поверхня. Зверху розподіліть половину тертого відвареної моркви, на неї – весь плов і зверху тонким шаром накладіть другу частину моркви. Запікайте блюдо тридцять – тридцять п'ять хвилин.
Готовий запечений плов накладіть гіркою на помиті і обсушені листя зеленого салату і притрусіть кропом.
Панкейкі на кефірі — рецепт простого і смачної страви, яку можна готувати до сніданку.
Як приготувати холодець з курки ви можете дізнатися з нашої статті. Готуйте із задоволенням!
Що можна приготувати швидко до обіду? Читайте рецепти цікавих і смачних страв з тушкованої картоплі з стегенцями в мультиварці.
Плов з грибами і м'ясом
Для цієї страви краще використовувати нежирну свинину, якщо ви хочете отримати ситний, справжній плов. Якщо ж ви прихильник менш калорійних продуктів і правильного харчування, візьміть дієтичну індичку і печериці.
Компоненти:
- Рис – 250 г;
- Морква – 1 шт.;
- Свиняча вирізка – 300 г;
- Лисички – 200 г;
- Цибуля біла – 2 головки;
- Барбарис – упаковка;
- Чебрець – 0.5 пакетика;
- Коріандр – 1 ч. л.;
- Сіль - за смаком;
- Смалець – 2 ст. л;
- Часник мелений – щіпка.
Приготування: 140 хвилин.
Калорійність: 165 Ккал/ 100 р.
Розтопіть смалець в чавунці. М'ясо промийте і обсушіть рушником, нарубаєте маленькими шматочками, попутно зрізуючи плівку і жили. Прожарюйте м'ясо до напівготовності і появи скоринки на шматочках.
Овочі чистимо і шаткуємо великими кружальцями, гриби – товстими слайсами. Підкладаємо спочатку печериці до м'яса, готуємо поки не випарується волога, тільки після цього закидаємо цибулю і моркву. Всі промешиваем і додаємо спеції.
Промиваємо рис, відкидаємо на сито і даємо повністю стекти воді. Висипаємо щільним шаром крупу в казан, робимо по середині поглиблення і вливаємо цівкою воду. Вона повинна повністю покрити вміст і бути вище рису на сантиметр.
Потрібно довести плов до кипіння, потім знизити полум'я і тушкувати сорок хвилин, двічі промешав його в процесі. По закінченні відставляємо казан і даємо плову настоятися ще п'ятнадцять хвилин.
Хитрощі кулінарів
- Деякі кулінари стверджують, що справжній плов в процесі приготування не потрібно перемішувати взагалі;
- Якщо у вас немає чавунного казана, плов можна готувати і в звичайній сковороді з товстим дном, але в кінці загорнути в вовняну ковдру і дати рісу дійти ще не менше години;
- Пісний плов будете ще ароматнішою, якщо в нього додати грибний відвар;
- Якщо ви використовуєте заморожені гриби, смажте їх в окремій сковороді, вони містять багато вологи, це може зіпсувати овочі;
- Яскравий красивий колір плову надають не тільки засмажені овочі, але і томатна паста, куркума, паприка;
- Незвичайний і дуже смачний плов виходить з червоного рису. А для більшої користі взагалі рекомендується для цієї страви використовувати нешліфований;
- Є одна хитрість в приготуванні пісного плову: можна додати вершкове масло або топлене масло або з'єднати по трохи оливкової та соняшникової;
- Перед тим як класти рис у казан, його обов'язково потрібно промити неодноразово у воді, аби вимити крохмаль, від якого виходить клейка каша, а не розсипчастий плов.
Легкого готування і приємного апетиту!