Як приготувати сирну запіканку з манкою
Це блюдо асоціюється у нас з дитинством, дитячим садом. У той безтурботний час смачніше нічого не можна було і придумати. Крім усього іншого, сирна запіканка дуже корисна для підростаючого людини, головний інгредієнт – сир – будівельний матеріал для будь-якого організму.
При правильному приготуванні і дотриманні всіх технологій виходить не мокре клейке тісто, а повітряна розсипчаста випічка. Якщо комусь не до смаку попадаються крупинки сиру, можна перебити його блендером або протерти на ситі.
У манно-сирну запіканку додають сухофрукти і свіжі ягоди, можна шматочки шоколаду або кукурудзяні пластівці з горіхами.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Сир - | 600 г |
Манка - | 1 склянка |
Сметана - | 400 мл |
Цукор - | 0.5 склянки |
Родзинки - | 100 г |
Ваніль - | 1 упаковка |
Масло вершкове - | 50 г |
Яйця - | 2 шт. |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 198 Ккал |
Манку залити сметаною і поставити в тепло – в йогуртницю або батарею– на півгодини.
Яйця перебити, додати ваніль і цукор.
Сир перекрутити на електром'ясорубці або перетерти на ситі.
Залити родзинки теплою водою.
Встановити термодатчик на 180 °С. Змішати гоголь-моголь з сиром. Вилити воду з родзинок і розкласти на рушник просохнути. До загальної маси додати набряклу манку і родзинки, ретельно перемішати і перекласти в промазану маслом форму.
Готувати двадцять хвилин до повного пропікання. Перевірити можна зубочисткою або сірником.
Запіканка з сиром: рецепт в духовці з манкою і яблуками
Компоненти:
- Манка – 0.5 склянки;
- Сир знежирений – 450 г;
- Яйце – 3 шт.;
- Цукор – 150 г;
- Яблука – 5 шт.;
- Кориця – 1 пакетик;
- Маргарин – 50 р.;
- Лимон – 1 шт.;
- Розпушувач – 1 ч. л.;
- Вода – 1.5 ст.;
- Сіль – щіпка.
Час приготування: 75 хвилин.
Калорійність: 135 Ккал/ 100 р.
Вимиваємо яблука, зрізаємо филейным ножем тоненько шкірку і вичищаємо серцевину. Шаткуємо довільно скибочками, але невеликими, щоб фрукт добре пропікся в сирній основі. Нагріваємо воду, але не до окропу і виливаємо в манку, залишаємо розбухнути. Таким чином, крупа взагалі не буде відчуватися в запіканці.
Поділяємо жовтки і білки. Спочатку збиваємо з цукром жовтки і всипаємо пекарський порошок з набряклою манкою. Всі промешиваем і прямо в цю масу протираємо через сито сир.
Жовтки збиваємо з дрібкою солі в повітряну масу. Розрізаємо навпіл помитий лимон і видавлюємо в неї сік (пари ложок достатньо).
Дерев'яною або силіконової лопаткою з'єднуємо всі разом, акуратно промешівая, щоб білкова основа не впала. Натираємо цедру лимона в миску.
Встановлюємо терморегулятор на 185 °С. форму промазуємо маргарином і виливаємо тісто. Зверху накладаємо яблука, присипаємо корицею і запікаємо півгодини.
Виймаємо, даємо у формі трохи охолонути і викладаємо на плоске блюдо.
Запіканка з сиру і манної крупи з гарбузом в мультиварці
Ця страва чудово поєднує в собі всі самі корисні і для багатьох дітей не дуже смачні продукти. Але спробувавши таку красиву і яскраву запіканку, жодна дитина не відмовиться її знову і знову.
Компоненти:
- Сир – 300 г;
- Манка – 150 р.;
- Гарбуз – 300 г;
- Яйця – 2 шт.;
- Цукор – 200 г;
- Мало рослинне – 1 год. л.;
- Кунжут – 50 г;
- Молоко – 1.5 склянки;
- Горіхи – 50 г;
- Сода – 0.5 ч. л.;
- Ваніль – 1 ч. л.
Час приготування: дві години.
Калорійність: 210 Ккал/ 100 р.
Гарбуз очищаємо, нарізаємо шматками, заливаємо водою і відварюємо до м'якості. Перевірити готовність можна виделкою. Зливаємо воду і мнемо товкачиком в пюре. У закипаюче молоко засипаємо крупу і, весь час помішуючи, проварюємо п'ять хвилин, щоб вийшла не надто густий. З'єднуємо кашу з гарбузом і старанно промешиваем. Виделкою мнемо сир і додаємо в загальну масу.
Збиваємо в чаші блендера яйця, пісок, соду і ваніль. Коли почне з'являтися піна, додаємо сирно-гарбузову основу і процес продовжуємо. Коли все стане гомогенною масою, всипаємо злегка подрібнені горіхи (будь-які).
Включаємо електроприлад на функцію випічки, промазуємо чашу маслом. Закладаємо тісто, зверху посипаємо кунжутом. Готуємо годину.
Як робити печиво горішки зі згущеним молоком. Читайте варіанти приготування тіста і варіанти для начинки. Улюблений десерт теж може бути різноманітним.
Як правильно приготувати дієтичну сирну запіканку в мультиварці читайте в нашій статті.
В мультиварці «Редмонд» можна приготувати безліч страв. Тушкована капуста з куркою — одне з найбільш простих рецептів, які приготувати дуже легко.
Сирно-ванільна запіканка з шматочками шоколаду
Запіканка з сиру з додаванням шоколаду (молочного, білого або темного) сподобається всім і навіть може стати улюбленим десертом.
Компоненти:
- Манка – 200 г;
- Сир – 350 г;
- Яйце – 1 шт.;
- Ванілін – 1 пакетик;
- Шоколад – 100 г;
- Цукор – 100 г;
- Вершкове масло – 50 р.
Час приготування: годину.
Калорійність: 185 Ккал/ 100 р.
З'єднуємо сирну масу з м'яким вершковим маслом і цукром. Додаємо жовток і маленькі скибочки шоколаду. Окремо збиваємо білок з дрібкою солі. Коли білкова маса стане білою, додаємо манку і сирну основу. Усе ретельно промешиваем і викладаємо на раніше підготовлену форму. Занурюємо запікатися на сорок хвилин. Готову запіканку притрушиваем пудрою або свіжими ягодами.
Корисні рекомендації по приготуванню
- Головним інгредієнтом цього блюда є сир, тому потрібно правильно його підібрати. Необхідно купувати цей кисломолочний продукт з високим або середнім відсотком жирності, тоді запіканка не вийде сухою і прісної;
- Не варто класти багато яєць – це не бісквіт, блюдо вийде гумовим і несмачним;
- Перед запіканням можна змастити верхівку щільним шаром сметани, тоді вийде ніжна коричнева скоринка;
- Якщо не знайшлося манки, можна замінити борошном вищого сорту, але попередньо обов'язково протрусити;
- Замість сухофруктів, горіхів або яблук підійдуть консервовані ананаси або персики. Тільки злийте з них сік і дайте фруктів полежати на рушник, щоб зійшла волога;
- Якщо любите пухку структуру запіканки, не протирайте сир перед застосуванням;
- Не потрібно в одну форму класти подвійну порцію. Чим тонше запіканка, тим краще пропечеться і буде смачніше;
- Дно форми обов'язково змастіть маслом і притрусіть крупою або панірувальними сухарями, тоді не складе праці її отримати;
- Щоб з сиру вийшла зайва сироватка, замотайте його в марлю і придавіть важким тягарем на півгодини. Цього буде достатньо.
Приємних клопотів на кухні і смачних страв вам!