23 март 2019 1 016

Як приготувати сирну запіканку з манкою

Це блюдо асоціюється у нас з дитинством, дитячим садом. У той безтурботний час смачніше нічого не можна було і придумати. Крім усього іншого, сирна запіканка дуже корисна для підростаючого людини, головний інгредієнт – сир – будівельний матеріал для будь-якого організму.

При правильному приготуванні і дотриманні всіх технологій виходить не мокре клейке тісто, а повітряна розсипчаста випічка. Якщо комусь не до смаку попадаються крупинки сиру, можна перебити його блендером або протерти на ситі.

У манно-сирну запіканку додають сухофрукти і свіжі ягоди, можна шматочки шоколаду або кукурудзяні пластівці з горіхами.

Традиційний рецепт десерту
Інгредієнти Кількість
Сир - 600 г
Манка - 1 склянка
Сметана - 400 мл
Цукор - 0.5 склянки
Родзинки - 100 г
Ваніль - 1 упаковка
Масло вершкове - 50 г
Яйця - 2 шт.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 198 Ккал
При приготуванні краще застосовувати домашній сільський сир, тоді запіканка вийде значно краще, ніж з магазинної маси. В якості замінника сметани можна використовувати практично будь-який кисломолочний продукт: ряжанку, натуральний йогурт або кефір.

Манку залити сметаною і поставити в тепло – в йогуртницю або батарею– на півгодини.

Яйця перебити, додати ваніль і цукор.

Сир перекрутити на електром'ясорубці або перетерти на ситі.

Залити родзинки теплою водою.

Встановити термодатчик на 180 °С. Змішати гоголь-моголь з сиром. Вилити воду з родзинок і розкласти на рушник просохнути. До загальної маси додати набряклу манку і родзинки, ретельно перемішати і перекласти в промазану маслом форму.

Готувати двадцять хвилин до повного пропікання. Перевірити можна зубочисткою або сірником.

Запіканка з сиром: рецепт в духовці з манкою і яблуками

Запіканка є смачним і корисним стравою, але ще і дієтичним. Воно відмінно підходить для людей, що стежать за своєю вагою. У поєднанні з запеченими яблуками і ніжною сирною масою вийде чудовий десерт, який підніме настрій після першої ж ложки.

Компоненти:

  • Манка – 0.5 склянки;
  • Сир знежирений – 450 г;
  • Яйце – 3 шт.;
  • Цукор – 150 г;
  • Яблука – 5 шт.;
  • Кориця – 1 пакетик;
  • Маргарин – 50 р.;
  • Лимон – 1 шт.;
  • Розпушувач – 1 ч. л.;
  • Вода – 1.5 ст.;
  • Сіль – щіпка.

Час приготування: 75 хвилин.

Калорійність: 135 Ккал/ 100 р.

Вимиваємо яблука, зрізаємо филейным ножем тоненько шкірку і вичищаємо серцевину. Шаткуємо довільно скибочками, але невеликими, щоб фрукт добре пропікся в сирній основі. Нагріваємо воду, але не до окропу і виливаємо в манку, залишаємо розбухнути. Таким чином, крупа взагалі не буде відчуватися в запіканці.

Поділяємо жовтки і білки. Спочатку збиваємо з цукром жовтки і всипаємо пекарський порошок з набряклою манкою. Всі промешиваем і прямо в цю масу протираємо через сито сир.

Жовтки збиваємо з дрібкою солі в повітряну масу. Розрізаємо навпіл помитий лимон і видавлюємо в неї сік (пари ложок достатньо).

Дерев'яною або силіконової лопаткою з'єднуємо всі разом, акуратно промешівая, щоб білкова основа не впала. Натираємо цедру лимона в миску.

Встановлюємо терморегулятор на 185 °С. форму промазуємо маргарином і виливаємо тісто. Зверху накладаємо яблука, присипаємо корицею і запікаємо півгодини.

Виймаємо, даємо у формі трохи охолонути і викладаємо на плоске блюдо.

Запіканка з сиру і манної крупи з гарбузом в мультиварці

Ця страва чудово поєднує в собі всі самі корисні і для багатьох дітей не дуже смачні продукти. Але спробувавши таку красиву і яскраву запіканку, жодна дитина не відмовиться її знову і знову.

Компоненти:

  • Сир – 300 г;
  • Манка – 150 р.;
  • Гарбуз – 300 г;
  • Яйця – 2 шт.;
  • Цукор – 200 г;
  • Мало рослинне – 1 год. л.;
  • Кунжут – 50 г;
  • Молоко – 1.5 склянки;
  • Горіхи – 50 г;
  • Сода – 0.5 ч. л.;
  • Ваніль – 1 ч. л.

Час приготування: дві години.

Калорійність: 210 Ккал/ 100 р.

Гарбуз очищаємо, нарізаємо шматками, заливаємо водою і відварюємо до м'якості. Перевірити готовність можна виделкою. Зливаємо воду і мнемо товкачиком в пюре. У закипаюче молоко засипаємо крупу і, весь час помішуючи, проварюємо п'ять хвилин, щоб вийшла не надто густий. З'єднуємо кашу з гарбузом і старанно промешиваем. Виделкою мнемо сир і додаємо в загальну масу.

Збиваємо в чаші блендера яйця, пісок, соду і ваніль. Коли почне з'являтися піна, додаємо сирно-гарбузову основу і процес продовжуємо. Коли все стане гомогенною масою, всипаємо злегка подрібнені горіхи (будь-які).

Включаємо електроприлад на функцію випічки, промазуємо чашу маслом. Закладаємо тісто, зверху посипаємо кунжутом. Готуємо годину.

Як робити печиво горішки зі згущеним молоком. Читайте варіанти приготування тіста і варіанти для начинки. Улюблений десерт теж може бути різноманітним.

Як правильно приготувати дієтичну сирну запіканку в мультиварці читайте в нашій статті.

В мультиварці «Редмонд» можна приготувати безліч страв. Тушкована капуста з куркою — одне з найбільш простих рецептів, які приготувати дуже легко.

Сирно-ванільна запіканка з шматочками шоколаду

Запіканка з сиру з додаванням шоколаду (молочного, білого або темного) сподобається всім і навіть може стати улюбленим десертом.

Компоненти:

  • Манка – 200 г;
  • Сир – 350 г;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Ванілін – 1 пакетик;
  • Шоколад – 100 г;
  • Цукор – 100 г;
  • Вершкове масло – 50 р.

Час приготування: годину.

Калорійність: 185 Ккал/ 100 р.

З'єднуємо сирну масу з м'яким вершковим маслом і цукром. Додаємо жовток і маленькі скибочки шоколаду. Окремо збиваємо білок з дрібкою солі. Коли білкова маса стане білою, додаємо манку і сирну основу. Усе ретельно промешиваем і викладаємо на раніше підготовлену форму. Занурюємо запікатися на сорок хвилин. Готову запіканку притрушиваем пудрою або свіжими ягодами.

Корисні рекомендації по приготуванню

  1. Головним інгредієнтом цього блюда є сир, тому потрібно правильно його підібрати. Необхідно купувати цей кисломолочний продукт з високим або середнім відсотком жирності, тоді запіканка не вийде сухою і прісної;
  2. Не варто класти багато яєць – це не бісквіт, блюдо вийде гумовим і несмачним;
  3. Перед запіканням можна змастити верхівку щільним шаром сметани, тоді вийде ніжна коричнева скоринка;
  4. Якщо не знайшлося манки, можна замінити борошном вищого сорту, але попередньо обов'язково протрусити;
  5. Замість сухофруктів, горіхів або яблук підійдуть консервовані ананаси або персики. Тільки злийте з них сік і дайте фруктів полежати на рушник, щоб зійшла волога;
  6. Якщо любите пухку структуру запіканки, не протирайте сир перед застосуванням;
  7. Не потрібно в одну форму класти подвійну порцію. Чим тонше запіканка, тим краще пропечеться і буде смачніше;
  8. Дно форми обов'язково змастіть маслом і притрусіть крупою або панірувальними сухарями, тоді не складе праці її отримати;
  9. Щоб з сиру вийшла зайва сироватка, замотайте його в марлю і придавіть важким тягарем на півгодини. Цього буде достатньо.

Приємних клопотів на кухні і смачних страв вам!

Що ще почитати: