Як смачно приготувати курячу грудку в клярі
Страва з курячої грудини в клярі готують по-різному: хтось робить яєчне тісто з борошном, хтось просто обвалює в панірувальних сухарях. Куряче філе сухувато, за рахунок кляру воно виходить соковитіше і ситніше.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Куряче філе - | 600 г |
Сіль, спеції - | за смаком |
Масло соняшнику (раст.) - | приблизно 100 мл |
Яйце - | 2 шт. |
Борошно - | 5 ст. л. |
Вода - | 1 ст. л. |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 226 Ккал |
Промиваємо і обсушуємо паперовими кухонними рушниками м'ясо. Филейным ножем нарізаємо вздовж волокон довгі стейки.
Поміщаємо в целофановий кульок і відбиваємо дерев'яним молотком. Це потрібно для того, щоб менше сенсу вимазувати робочу поверхню, а м'ясо стало більш тонким і ніжним. Підсолюємо, притрушиваем приправами і складемо стопкою.
У невеликій піалі розводимо яйця, всипаємо не поспішаючи борошно, продовжуючи промешивать, і вливаємо воду. Консистенція повинна бути гомогенною, без грудок. У цю суміш можна додати натертий часник, але це за бажанням.
Ставимо сотейник на конфорку, набираємо олія рослинна, і коли воно прогріється, занурюємо куряче м'ясо в кляр і засмажуємо з двох сторін.
Перекладаємо на серветку, даємо вбратися надлишків олії.
Куряча грудка в клярі з сухарями на сковороді
Компоненти:
- Куряча грудина – 550 г;
- Білий батон – 3 шматка;
- Масло соняшнику (раст.) – приблизно 100 мл;
- Сіль, спеції – за смаком;
- Яйце – 2 шт.
Нарізаємо батон невеликими брусками. Поміщаємо в деко і ставимо в електродуховку, щоб підсмажилися. Виймаємо, даємо охолонути і подрібнюємо качалкою в дрібну крихту.
Куряче філе моєму і просушуємо. Филейным ножем розрізаємо одну грудинку, в підсумку вийде шість штук. Відбиваємо молотком, попередньо обмотавши харчовою плівкою. Заправляємо сумішшю солі і спецій.
В пластмасовій мисці перебиваємо яйця. На плоску тарілку насипаємо панірувальні сухарі. Набираємо в сковороду масло, даємо прогрітися. Вмочуємо стейки в яйці, в сухарях і засмажуємо до хрусткої скоринки коричневого кольору.
Як приготувати картопляні кульки з пюре, читайте і готуйте.
Як приготувати картоплю в мікрохвильовці, простий рецепт і покрокові фото.
Що можна приготувати з яловичого легкого, рецепти простих і смачних страв.
Куряча грудка в сирному клярі
Грудинку можна попередньо промаринувати, так вона буде ще соковитіше. А додавши натертий сир, який буде тягнутися під час їжі, і зелень, ви отримаєте божественний смак.
Компоненти:
- Куряча грудка – 450 г;
- Масло соняшнику (раст.);
- Сіль, приправи – за смаком;
- Яйце – 1 шт.;
- Майонез – 4 ст. л.;
- Борошно – 6 ст. л.;
- Сир – 150 г;
- Кефір – 0.5 л.
Промите і обсушенное м'ясо обробляємо на невеликі шматки. Відбиваємо кухонним молотком. Щоб дрібні частинки не летіли скрізь, і м'ясо зберегло свою соковитість, накиньте зверху харчової кульок.
Покладіть м'ясо в скляну тару, залийте кефіром і залиште на півгодини. В окремій піалі розведіть кляр з яйця, борошна і майонезу. Все добре промешайте.
Відбивні приправте і підсолити. У тарілку викладіть натертий сир.
В глибокий сотейник наберіть масло рослинне і добре прогрійте. Умочіть один стейк в клярі, покладіть зажариваться, зверху насипте жменю сиру і на нього ложкою налийте тісто.
Будьте обережні під час перевертання, щоб все блюдо залишилося цілим і сир не розтікся по сковороді. Смажте до готовності. В цьому блюді в клярі можна застосовувати не майонез, а сметану.
Куряча грудинка в клярі в духовці
Курячі відбивні, запечені в клярі в електродуховці – це класика жанру, і блюдо залишається популярним і улюбленим завжди.
Компоненти:
- Куряче філе – 1 кг;
- Сметана – 200 мл;
- Майонез – 150 мл;
- Сіль, приправи – за смаком;
- Масло соняшнику (раст.) – близько 100 мл;
- Борошно – 7 ст. л;
- Яйця – 2 шт.;
- Зелень – пучок.
Курячу грудку промиваємо і даємо обсохнути. Розбираємо филейным ножем на порційні стейки. Відбиваємо кухонним молотком, попередньо обмотавши харчовою плівкою або одноразовим кульком.
Підсолюємо і посипаємо приправами. Складемо стопкою. Наливаємо олія рослинна на сковороду.
В пластмасовій ємності змішуємо сметану, яйця і борошно. Все добре промешиваем і додаємо подрібнену зелень.
Вмочуємо куряче м'ясо в клярі і засмажуємо до напівготовності.
Перекладаємо на скляну жаровню, поливаємо довільно майонезом і ставимо запікатися в прогріту електродуховку на півгодини. Як доповнення підійдуть овочі свіжі.
Відбивні з курячого філе в клярі в мультиварці
Прискорити процес приготування можна, використовуючи кухонний електроприлад – мультиварку.
Компоненти:
- Куряче філе – 350 г;
- Масло соняшнику (раст.) – приблизно 50 мл;
- Сіль, спеції – за розсудом кулінара;
- Яйця – 1 шт.;
- Борошно – 3 ст. л.;
- Сметана – 2 ст. л.;
- Вершкове масло – 100 г;
- Кріп – пучок;
- Часник – 2 зубки.
Розм'якшене масло вершкове змішуємо з подрібненим кропом і часником. Поміщаємо в харчовій кульок і відправляємо охолоджуватися. При необхідності розморожуємо м'ясо, даємо обсохнути.
Розбираємо филейным ножем на стейки. Підсолюємо і приправляємо. Добре відбиваємо кухонним молотком, до тонкого стану. У чашу приладу набираємо олія рослинна. Активуємо функцію випічка.
У спеціальній тарі змішуємо борошно, сметану і яйця, щоб не утворилося борошняних грудок. По центру відбивною кладемо шматочок вершковою-часниковою начинки, замотуємо і занурюємо в яєчний кляр. Засмажуємо з двох сторін при закритій кришці хвилин 10.
В якості начинки можуть використовуватися інші продукти: смажені гриби, сир або овочі.
Куряча грудка в клярі з ананасами і сиром
Більш екзотичний і пікантний варіант приготування курячої грудини в клярі – з сиром напівтвердий і ананасами.
Компоненти:
- Борошно – 4 ст. л.;
- Яйця – 2 шт.;
- Куряче філе – 600 г;
- Перець мелений – щіпка;
- Хмелі-сунелі – щіпка;
- Ананаси консервовані – невелика баночка;
- Масло соняшнику (раст.);
- Сир – 150 г;
- Сіль – за смаком;
- Сметана – 150 мл
Промиваємо і обсушуємо куряче м'ясо. Филейным ножем робимо надріз як кишеньку, туди буде закладатися начинка. Зливаємо сік з ананасів. Ріжемо невеликими шматочками, перемішуємо зі сметаною і натертим сиром.
У невеликій піалі з'єднуємо яйце, всі спеції, сіль і борошно. Добре промешиваем. Набираємо в сотейник масло рослинне і прогріваємо.
Обережно фаршируємо куряче філе, щоб начинка не випадала, а м'ясо не порвалося, макаємо в кляр і засмажуємо до готовності на сковороді.
Ще оригінальні ідеї для кляру курячої грудки
Кляры використовуються, як правило, для того, щоб страва залишилося соковитим і ніжним. Є оригінальні рецепти, призначені виключно для курячої грудки.
Варіант 1
Компоненти:
- Висівки – 5 ст. л.;
- Яйце – 2 шт.;
- Кунжут – 4 ст. л;
- Сіль – щіпка.
У глибокій піалі перебиваємо яйця. У плоскій тарілці змішуємо висівки і кунжут. Потім грудинку в яйці, потім сухої суміші і смажимо на прогрітій сковороді.
Цей вид кляру вважається більш дієтичним і корисним, ніж з пшеничного борошна. Замість кунжуту або ще одним додатковим інгредієнтом можуть бути насіння льону.
Варіант 2
Компоненти:
- Пиво – 300 мл;
- Яйце – 2 шт.;
- Борошно – 6 ст. л.
- Молоко або вершки – 100 мл
В скляному посуді змішуємо рідкі складові кляру (молоко, пиво, яйця), все добре промешиваем до гомогенної консистенції.
Невеликими порціями підсипаємо протрушенную борошно і промешиваем. Даємо постояти. Не потрібно думати, що пиво додасть гіркоти або спиртне – взагалі не підходящий продукт для кляру.
В молочно-борошняної суміші всі пари вийдуть, а страва вийде ще соковитіше і легшим.
Варіант 3
Компоненти:
- Борошно – 1 ст.;
- Яйце – 2 шт.;
- Сухі дріжджі – 0.5 ч. л.;
- Петрушка – декілька гілочок;
- Вода – 0.5 ст.;
- Сіль – щіпка.
У теплій воді розводимо дріжджі сухі. Протрушенную борошно з'єднуємо з яйцем і зеленню, додаємо сіль. Цівкою вливаємо опару і швидко все промешиваем. Даємо постояти не менше 10 хвилин.
Хитрощі кулінарів
- Для приготування відбивних не варто використовувати заморожене м'ясо, краще брати свіже або охолоджене;
- Щоб упевнитися, чи достатньо борошна в клярі, вмочіть ложку і підніміть, якщо вся поверхня покрита і немає просвітів, він готовий;
- Для більш пікантного смаку використовуйте в клярі зелень, часник, гриби. Але не залишайте без уваги консистенцію: вона не повинна бути занадто рідкою і стікати з курячої грудки. Кляр повинен повністю обволікати її;
- Якщо ви хочете приготувати більш ресторанну страву, додайте в кляр гарбузове пюре, червоне вино, мелені горіхи, кілька сортів сиру;
- Рекомендується приготований кляр витримати один час у спокої і прохолодному місці. Тісто буде краще прилипати до м'яса і не відвалюватися в процесі обсмажування;
- М'ясо можна промаринувати перед приготуванням: воно стане значно ніжніше. Маринад може бути будь-яким: цибулевим, медовим, лимонним або соєвим. Смажити м'ясо потрібно на добре прогрітому рослинному маслі. Якщо покладіть на холодну сковороду, кляр прилипне і весь залишиться на дні. При цьому дно сотейника має бути товстим;
- Сир використовуйте напівтвердих сортів;
- Не можна курячу грудинку довго тримати на плиті під час приготування, м'ясо вийде пересушена і ніякої кляр не допоможе зберегти блюдо.
Дякуємо за увагу та гастрономічного вам задоволення від поїдання смачною курячої грудки в хрусткому або ніжному клярі.