09 июнь 2019 1 162

Самий смачний салат з креветками — експериментуємо і насолоджуємося!

Креветок люблять у всьому світі. Італійці смажать їх у гострому часниковому соусі з додаванням горілки, в'єтнамці — просто в панцирі, обвалявши в борошні, обсмажують до отримання золотистої скоринки і їдять з гострим соусом чилі, французи печуть з них ніжне суфле, індуси тушкують з вершками з кокосового молока, японці налагодили виробництво морозива з їх смаком, а китайці називають «п'яними», адже вони занурюють їх живцем у міцний алкоголь, чекають, поки ті захмеліють і тут же з'їдають – тут і випивка і закуска!

Види креветок

Морські ракоподібні – креветки – досягають розмірів від 2 до 35 сантиметрів. Живуть вони як в прісній воді, так і в солоних водах морів і океанів.

Живильні властивості морських креветок значно перевершують показники їх прісноводних братів, хоча морські і поступаються прісноводним в розмірах.

Сьогодні у природі налічується близько 2500 видів креветок, однак, їх умовно ділять на середовищі – на тепловодних, холодноводних і, як було сказано вище, на що живуть в прісній і солоній воді.

Креветки, що вживаються в їжу, класифікуються на три підвиди (умовно):

  • Класичні (різні види, розфасовані по ідентичним розмірами);
  • Королівські;
  • Тигрові.

Як не помилитися при виборі молюсків?

Будь креветок пропонують найчастіше у магазинах покупцям? Вірно, варено-морожених або свіжоморожених. Вартість свіжомороженого продукту вище, бо там зберігається більше корисних речовин і вітамінів. Продаж цих смачних членистоногих може здійснюватися двома способами — на вагу або в упаковках.

Фасований продукт купувати з одного боку спокійніше — можна прочитати на упаковці ким, коли і де виготовлений товар, його вага, термін придатності та іншу інформацію про товар. Однак упаковка іноді може стати перешкодою для того, щоб ретельно розглянути її вміст. І все ж це слід зробити.

Наприклад, якщо в упаковці багато льоду або тим більше снігу — це говорить про те, що при зберіганні температурний режим був порушений, а просто продукт піддавався повторному заморожуванню.

Часто недобросовісні виробники для зорового збільшення розмірів креветки і збільшення ваги товару штучно намораживают на неї лід. Так що якщо упаковка влаштована таким чином, що неможливо розглянути, що знаходиться всередині, краще вибрати іншого виробника.

Не варто боятися креветки з зеленою головою — членистоноге харчувалося планктоном, а ось особина з коричневою головою — всього лише самка з ікрою.

А ось «рачків» з чорними головами краще обійти стороною — ось це вже неякісний товар, який розморозили, а потім знову злісно заморозили.

Рецепти смачних салатів з морепродуктами

Теплий салат "Мао-Цзедун"
Інгредієнти Кількість
Китайська локшина фунчоза (можна замінити звичайною локшиною) - 100 грам
Курячий фарш - 100 грам
Соєвий соус - 1 їдальня ложка
Сметана малої жирності (до 15%) - 1 їдальня ложка
Лимонний сік - 1 їдальня ложка
Великі креветки - 8-10 штук
Перець чилі - 1 невеликий
Зелень - за смаком
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 160 Ккал

Цей Салат одночасно дуже незвичайний і простий у приготуванні.

Готову локшину (якщо китайська «скляна», потрібно просто дотримуватися рекомендацій на упаковці, а якщо звичайна) відварити до готовності в киплячій підсоленій воді, одночасно можна зварити креветки також в підсоленій воді, потім почистити, попередньо охолодивши.

На сковороді обсмажити фарш без олії, туди ж додати креветки і зелень. Найкраще підійде кінза. Приготувати соус: змішати сметану, соєвий соус, лимонний сік, подрібнений перець чилі. Соус відправити на сковороду до фаршу з креветками і продовжити тушкувати.

Дочекавшись закипання соусу додати в нього локшину змішати і тушкувати на слабкому вогні 7 хвилин. Подавати салат потрібно теплим, їсти паличками.

Легкий салат «Бриз» з листям салату

Інгредієнти на 2 порції:

  • 300 грам креветок;
  • Мікс з листя салату — 200 грам;
  • Помідори черрі — 6-8 штук;
  • Авокадо — 1 штука;
  • Для заправки: оливкова олія — 1 ст. ложка, гірчиця — 1 ч. ложка соєвий соус — 1 ст. ложка, сік лимона — 2 ст. ложки, сіль за смаком.

Зварити креветки традиційним способом, охолодити і почистити. Вимити, висушити і нарвати листя салату.

Розрізати навпіл помідори черрі (не подрібнювати), очищене авокадо нарізати невеликими кубиками.

Перемішати всі складові салату і заправити соусом — оливкова олія, гірчицю, соєвий соус. сік лимона і трохи солі. Перемішати.

За бажанням прикрасити сирними чіпсами.

Фуршетний

Для масових заходів — банкетів, прийомів, просто днів народження та зустрічей з друзями вимоги до страв завжди однакові — зручна порційна подача, ситність і смак. Всі ці якості є в салату в тарталетках з креветками і куркою «Фуршетний». На 4 тарталетки потрібно:

  • Червона ікра — 50 грам;
  • Королівські креветки — 60 грам;
  • Відварна курка — 100 грам;
  • Свіжий огірок — 1 шт;
  • Пісочні (не вафельні) тарталетки — 4 шт;
  • Яйце — 1шт;
  • Майонез — 2 ст. ложки.

Порізати варене яйце, нарізати кубиками свіжий огірочок, подрібнити ножем відварну курку, зварити і почистити креветки, нарізати їх шматочками.

Скласти все в салатницю, заправити майонезом, перемішати як звичайний салат. На дно кожної з тарталеток покласти по повній чайній ложці червоної ікри, а потім наповнити їх доверху приготованим салатом, зверху знову прикрасити ікринками. Фуршетні тарталетки готові. Приємного апетиту!

Скільки часу потрібно варити креветки щоб не переварити ніжне м'ясо, і зберегти максимум смаку.

Читайте фото рецепти канапе на шпажках з креветок, оливок та інших продуктів.

Рецепти смачних закусок до святкового столу в нашій статті.

Штиль — пісний салат з сухариками

Мало хто знає, що креветки — це безкровні істоти, а отже, їх, як і мідій та кальмарів дозволяється їсти в піст.

Для такого пісного салату знадобиться:

  • Половинка пшеничного батона;
  • 300 грам очищених креветок;
  • 1 лимон;
  • 100 мл рослинного масла;
  • За смаком соєвого соусу;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 пучка листя салату.

Першим ділом потрібно приготувати маринад для креветок. Змішати рослинне масло — 1 столову ложку, соєвий соус і 1 зубчик часнику. Цим соусом залити їх. В цьому блюді розмір креветок має значення.

Враховуючи, що після обжарювання вони зменшуватися, спочатку варто вибирати продукт побільше. Тепер потрібно обсмажити креветки, масло на сковороду додавати не потрібно, маринаду від них буде достатньо.

Сухарики: нарізаний кубиками батон і дрібно нарізаний часник відправити на розігріту сковороду, змащену маслом. Смажити, поки не утвориться золотава скоринка. Також можна приготувати сухарики в духовці.

Для заправки салату змішати масло з лимонним соком.

Тепер зелень салату змішати з креветками і сухариками. Полити соусом.

А чим корисні креветки?

  • Починаючи розмову про властивості чого-небудь, варто перш за все почати з складу. Тут у цих дарів моря все в порядку. Ще б, навряд чи знайдеться продукт, в якому одночасно містяться білки, жири (вуглеводів немає, що дуже важливо!), натрій, калій, сірка, фосфор, залізо, йод, марганець, кобальт, фтор, а також вітаміни групи А, С, Е, Н, РР. Не потрібно бути професійним дієтологом, щоб зробити висновок, що це дійсно дуже важливий продукт;
  • Науково доведено, що регулярне вживання креветок сприяє посиленню імунітету, зниження частоти захворюваності на застуду та ГРВІ, поліпшення стану волосся, нігтів і шкіри;
  • Алергіки, за рекомендаціями лікарів включають в свій раціон цей продукт, в сезон загострення алергії набагато легше переносять цей період, а з часом взагалі позбавляються від своєї недуги;
  • Креветки — природний антиоксидант, тому вони вороги для зайвої ваги і люди, які прагнуть позбутися від нього, активно використовують це їх властивість у своїх інтересах;
  • Одне з їх пікантних властивостей відомо ще з давніх часів — вони виробляють тестостерон, тобто підвищують потенцію, а в Древній Азії чоловікам, які перебувають далеко від своїх дружин, взагалі було заборонено їсти креветок, настільки сильно це їх властивість;
  • Вагітні жінки для лікування і запобігання анемії, підтримання рівня гемоглобіну на належному рівні можуть спокійно їсти креветок, не боячись завдати шкоди фігурі і розвитку алергії у малюка.

Після такого значного переліку корисних властивостей креветок, ви просто не зможете їх не полюбити. Готуйте з ними різні страви і, зокрема, салати, і нехай вони у вас будуть найсмачнішими!

Що ще почитати: