03 март 2019 938

Дивовижні класичні сирники з сиру: рецепти та поради

Сирники популярні у багатьох слов'янських народів. Це національне блюдо росіян, українців і білорусів.

Винайшли їх економні господині, яким шкода було викидати кисле молоко. З нього робили сир і пекли сирники.

Дуже часто зустрічається інша їх назва – сирник. Це вироби у вигляді коржів з сиру, невеликої кількості борошна, яєць і цукру, обсмажені в рясному кількості соняшникової олії.

Існують рецепти з додатковими інгредієнтами: родзинками, яблуками, грушами, свіжими і сушеними ягодами. Вони збагачують смак традиційного блюда.

Чим сирники заслужили любов до себе?

Сир – основний інгредієнт сирників — дуже корисний продукт. Однак не всім людям, особливо дітям, він по душі. Та й часте вживання цього багатого на кальцій молочного продукту набридає.

Щоб урізноманітнити меню і ввести молочний продукт в раціон дітей, був придуманий рецепт особливих коржів з сиру. Існує думка, що государ Петро I не мислив без сніданку апетитних сирничків зі сметанкою.

Способи приготування

Напевно, немає такої господині, в кулінарній книзі якої чи просто в пам'яті не зберігався б заповітний рецепт приготування рум'яних сирників. Набір продуктів для цієї страви практично завжди однаковий. Але способів приготування існує декілька.

Найчастіше сирники обсмажують на сковорідці, в яку наливається досить багато рослинної олії. Так вони виходять рум'яними, з красивою засмаженою скоринкою. Якщо дотримуватися температурний режим, то вона вийде апетитна, золотиста.

Смажені сирники є незмінним лідером за смаковими якостями. Однак їх не можна давати маленьким дітям і людям, яким необхідна спеціальна дієта. Шанувальники здорового харчування теж не стануть звертати уваги на такий спосіб приготування.

Проте є рецепти, згідно з яким сирні коржики відварюють на пару або запікають у духовці.

Сирники з пароварки відмінно підходять для дитячого чи дієтичного харчування. Плюс до цього рослинна олія не потрібно зовсім. Прекрасний спосіб отримати корисну страву і заощадити кошти.

Безперечною перевагою парових сирників є простота їх приготування. Не потрібно стояти над розпеченою сковородою і перевертати кожну корж в шипящем олії. Достатньо лише розкласти тісто по формах, а решту зробить пар.

У духовці блюдо збереже рум'яну скоринку, але не так буде просякнуте маслом, як при приготуванні на сковороді. Тому такий спосіб приготування оцінять ті, хто стежить за здоров'ям і намагається зменшити кількість смажених продуктів. В духовій шафі можна приготувати одночасно велику порцію сирників.

Класичний покроковий рецепт сирників з сиру
Інгредієнти Кількість
Сир - 350 г
Яйця курочок - 3 шт. чи 10 шт. перепелиних
Сіль - невелика щіпка
Цукор - 2 ст. ложки
Будь-яке рослинне масло для смаження - ¼ Склянки
Борошно - по половині склянки для тіста і панірування готових сирників
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 183 Ккал

Кожна господиня готує сирника за своїм фірмовим рецептом. Однак для початківців господарок і для прихильниць традиційної кухні краще всього підійде класичний рецепт цієї страви. Якщо дотримуватися всі пункти в точності, то насолоджуватися смачними і корисними сніданками буде ще не одне покоління в родині.

Пропонованим рецептом вже багато років. Готувати з нього нескладно, особливо дивлячись на фото.

  1. У широку і глибоку ємність потрібно розбити яйця;
  2. До яйцям додати сіль. Вона потрібна для того, щоб сирники мали збалансований смак. Ще сир чудово взаємодіє з сіллю. Від цього його смак тільки виграє;
  3. Після солі в миску відправляється цукор. Всі інгредієнти ретельно перемішуються;
  4. До отриманої суміші додається сир. Все добре перемішується за допомогою ложки або виделки. Для цього процесу блендер не підходить. Необхідно домогтися такої консистенції, щоб у тесті залишалося трохи зерняток сиру;
  5. Потім в отриману масу додати половину склянки борошна. Ще раз перемішати до однорідної консистенції;
  6. Другу половину склянки борошна помістити в глибоку піалу. Вона знадобиться для панірування в ній тіста для коржів. Вологими руками набирається невеликий шматочок тіста і його панірують у борошні;
  7. Викладається на плоску поверхню і ножем або лопаткою формується коржик. Її товщина не повинна перевищувати півтора сантиметрів;
  8. На сковороду з розпеченим рослинним маслом викладаються вже заздалегідь сформовані вироби. Вогонь повинен бути середнім. Для випікання сирників достатньо 4-5 хвилин на кожну сторону;
  9. Про готовність сирних коржів інформує апетитна золотава скоринка. Після зняття зі сковороди їх потрібно помістити на паперовий рушник, який вбере надлишки жиру;
  10. Класичні сирники подаються теплими. В якості соусу до них чудово підійдуть сметана, варення, джем і навіть згущене молоко.

Представляємо вам відео, в якому розглянуто варіант приготування класичних сирничків в мультиварці:

Класичний рецепт пишних сирники з манкою

Зазвичай в сирники додають борошно. Проте як бути, якщо на ринку або в магазині придбаний занадто вологий сир. Сирники, приготовані з нього, за класичним рецептом вийдуть плоскими і в'язкими.

На допомогу прийде всіма улюблена манна крупа. Якщо додати її замість борошна, вона посприяє зв'язування в'язкого сиру. Готовий виріб вийде повітряним, ніжним і дуже смачним.

Однак тісто, в якому міститься манна крупа, потрібно залишити в спокої хвилин на 20. Це дозволить манці набрякнути.

Отже, для коржів з сиру з манною крупою необхідні такі продукти:

  • Сир – одна пачка вагою 200-250 гр.;
  • Яйця курячі – 1 шт. або 4шт. перепелиних;
  • Борошно – 2-3 столові ложки;
  • Манна крупа – 1 столова ложка без гірки;
  • Цукор – 3 ст. ложки. Можна замінити цукровою пудрою за смаком;
  • Сіль – невелика щіпка;
  • Ванільний цукор або ванілін – за смаком;
  • Сода, гашене соком лимона – ½ чайної ложки;
  • Будь-яке рослинне масло для смаження – ¼ склянки.

Щоб приготувати сирники з цього класичним рецептом, не знадобиться багато зусиль.

  1. Сир помістити в глибоку миску. Розім'яти виделкою або перетерти блендером;
  2. Змішати його з усіма сухими інгредієнтами: борошном, манною крупою, цукром, сіллю і ванільним цукром;
  3. Яйце розбити. Відокремити жовток від білка. Жовток відправити в сирну масу;
  4. Яєчний білок з невеликою кількістю солі збити в міцну піну. Ввести її в сирне тісто, додавши одночасно гашену соду. Акуратно перемішати рухами зверху вниз. При отриманні дуже густої маси можна додати кілька ложок жирних вершків або сметани;
  5. Готове тісто потрібно набирати столовою ложкою, змоченою у холодній воді і викласти на добре розігріту сковороду з рослинним маслом;
  6. Після появи золотистої скоринки, коржі можна знімати з вогню і подавати на стіл.

Смакові якості сирників сильно залежать від використовуваних інгредієнтів. Тому сир і всі інші продукти повинні бути свіжими. Інакше господиня, як би не старалася, ризикує отримати коржі, більше нагадують жорстку підошву.

Про те, як приготувати чудові сирник з манкою і курагою, ви можете дізнатися у відео-ролику нижче:

Секрети досвідчених господинь

Кожна господиня знає маленькі секрети і хитрощі, завдяки яким сирники виходять пишними, високими, ароматними і неймовірно смачними. Ось деякі з них:

  1. Сирник будуть ніжними та смачними, якщо будуть приготовані з однорідної сирної маси. Краще вибирати сухий сир. Інакше прибирати вологість доведеться додаванням борошна. Вона зробить вироби гумовими;
  2. Для пишності і м'якості готового продукту яйця з цукром збивають максимально довго;
  3. Ніжність сирників залежить від кількості борошна. Чим менше їх буде, тим м'якше і ніжніше виріб. Але і повністю відмовлятися від муки не варто;
  4. Якщо сирні вироби будуть дуже товстими, то сир всередині залишиться вологим і не пропечеться. Тому вони залишаться плоскими і жорсткими;
  5. Не потрібно багато яєць, інакше тісто вийде рідким. Знову доведеться використовувати зайву муку;
  6. Потрібно постаратися не переборщити з цукром. Ефективніше їм посипати вже готові сирника;
  7. Сковороду при смаженні потрібно обов'язково закривати кришкою. Краще, якщо вона буде мати форму купола;
  8. Якщо випікати коржі в духовці, треба в тісто додати трохи розпушувача або погашеної соди. Так тісто вийде пишніше і м'якше. Після приготування їм потрібно дати відпочити в духовці ще хвилин 10.

Поповніть колекцію своїх рецептів корисним пирогом. Чому корисним? Та тому, що він з малиновим варенням! Рецепт незабутнього пирога з малиновим варенням. А в якості бонусу в статті ще й рецепт самого варення з малини є. Збережіть, щоб не втратити!

Ніжний, казковий і білосніжний торт Рафаелло стане прикрасою будь-якого свята. Тут ми підібрали для вас три кращих його рецепту.

А що це за аромат такий пряний і вабливий? Та це ж яблучка в духовці печуться! Рецептик їх читайте тут. Виходить відмінний десерт, а головне — швидкий і економний.

Звичайно, смак страви залежить від якості використовуваних інгредієнтів і від того, наскільки хороший той чи інший рецепт. Однак досягти досконалості і доставити насолоду членам сім'ї у господині не вийде ніколи, якщо вона не вклала в приготування частинку своєї душі, не передала жменьку своєї любові.

Що ще почитати: