Як смачно приготувати яловичину з кабачками
Як кажуть дієтологи, м'ясо обов'язково потрібно їсти з овочами – так воно краще засвоюється. А ще це просто страшенно смачно! Поєднання ніжних кабачків з яловичиною та іншими овочами і спеціями – справжня насолода. А скільки є способів приготування, не злічити!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
кабачків - | 2 шт. |
помідорів - | 2 шт. |
спецій - | за смаком |
болгарських перців - | 2 шт. |
моркви - | 2 шт. |
яловичини - | 480 г |
цибулин - | 2 шт. |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 51 Ккал |
Дуже яскраве і водночас ніжне блюдо, повне вітамінів. Дуже важливо не переварити його, щоб компоненти не перетворилися на кашу.
Як приготувати:
- Вимиту яловичину нарізати невеликими шматочками.
- Морква почистіть і поріжте кубиками дрібніші.
- Нашаткуйте цибулини дуже дрібно.
- Болгарський перець вимийте і приберіть насінну коробочку, м'якоть поріжте пір'ям.
- Молоді кабачки, помийте і поріжте четвертинками.
- Помідори поріжте невеликими шматочками, вирізавши спочатку плодоніжку.
- Розігрійте невелику кількість олії у сковорідці і обсмажте на сильному вогні м'ясо.
- Потім долийте води і тушкуйте м'ясо під кришкою приблизно годину.
- Додайте до м'яса приправи і овочі, перемішайте. Готуйте ще двадцять п'ять хвилин, а потім подавайте.
Порада: якщо кабачок є тільки старий, з нього потрібно зняти шкірку і видалити все насіння зсередини.
Як загасити з помідорами в духовці
Даний рецепт можна приготувати двома способами. Один з них краще підійде для буденного столу, а другий – для свята.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
помідорів | 250 г |
яловичини | 350 г |
спецій | за смаком |
олії соняшникової | 30 мл |
кабачків | 0,8 кг |
твердого сиру | 150 г |
часнику | 2 зубці |
цибулин | 0,1 кг |
кетчупу | 0,1 л |
зелені | за смаком |
кефіру 3,2% | 0,2 л |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 96 ккал |
Як приготувати:
- М'ясо поріжте дуже маленькими шматочками або пропустіть через м'ясорубку з великими отворами.
- Очищену цибулю дрібно нашаткуйте.
- Бланшируйте помідори: зробіть внизу на плодах надріз і опустіть їх в окріп, а потім облийте холодною водою. Після цього шкірка легко зійде. М'якоть поріжте дрібно.
- Розігрійте в сковороді олію і помістіть в неї цибулю, обсмажте його злегка.
- Перекладіть сюди м'ясо, перемішайте, готуйте десять хвилин.
- Додайте помідори і готуйте ще десять хвилин.
- Дрібно порубаєте зелень і вмішайте її до решти інгредієнтів.
- Далі приготування залежить від обраного способу. Для першого способу поріжте вимитий кабачок великими кубиками, перемішайте з м'ясною масою і перекладіть у вогнетривкий посуд.
- Приготуйте заливку: для цього розмішайте в склянці води вказану кількість кетчупу, приправте і залийте сумішшю овочі з м'ясом. Накрийте кришкою або фольгою і запікайте в духовці приблизно півгодини при середній температурі. Потім присипте зверху тертим сиром і запікайте ще хвилин сім.
- Для другого, більш святкового способу кабачки розрізати уздовж і витягти з них більшу частину м'якоті, щоб вийшли «човники».
- Змастіть всередині все кетчупом і перекладіть масу зі сковороди.
- Дрібно натріть сир і половину від нього висипте зверху на начинку.
- Перекладіть човники на деко і відправте запікатися на сорок п'ять хвилин при середній температурі. Потім присипте зверху залишився сир і запікайте ще хвилин шість.
- Коли човники повністю охолонуть, перекладіть їх на блюдо.
- Дрібно натріть часник і перемішайте його з кефіром, додайте сюди спеції. Подавайте отриманий соус з вже теплими кабачками.
Рецепт приготування в мультиварці
Класичний рецепт, який швидко готується в мультиварці. Гарнір до нього можна не готувати, він сам по собі досить ситний.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
помідорів | 2 шт. |
кабачків | 1 шт. |
сметани | 15 мл |
спецій | за смаком |
яловичини | 0,5 кг |
олії соняшникової | скільки знадобиться |
цибулин | 3 шт. |
зелені | 25 г |
часнику | 2 зубці |
моркви | 3 шт. |
Час приготування: 100 хвилин | Калорійність на 100 грам: 65 ккал |
Як приготувати:
- Вимийте всі овочі і очистіть їх від шкірки.
- М'ясо теж сполосніть під водою і потім дрібно поріжте.
- Виберіть режим «Гасіння» і розігрійте чашу пристрою, а потім влийте сюди масло і дайте йому прогрітися.
- Далі покладіть в чашу яловичину і обсмажте її.
- Кабачки без насіння поріжте кубиками. Таким же чином подрібніть і моркву.
- Через півгодини після початку готування додайте до м'яса овочі разом з дрібно порубаним луком і перемішайте.
- Обсмажте все протягом десяти хвилин.
- Після цього перекладіть сюди помідори, нарізані кубиками, і додайте ложку сметани. Перемішайте.
- Приправте і встановіть режим «Випічка», готуйте десять хвилин.
- Поверніть режим «Гасіння» з таймером на годину, закрийте кришку пристрою.
- Після сигналу подавайте блюдо, додавши подрібнений часник і зелень.
Порада: щоб прискорити приготування страви, можна взяти відварну яловичину. Тоді час приготування скоротиться в два рази.
Котлети з яловичини з кабачками
Всього кілька хвилин – і смачне і соковите блюдо готове! Подавати такі котлети можна з будь-яким гарніром.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
фаршу м'ясного | 0,3 кг |
кабачків | 2 шт. |
спецій | за смаком |
яєць | 1 шт. |
олії соняшникової | 60 мл |
борошна | 80 г |
Час приготування: 20 хвилин | Калорійність на 100 г: 82 ккал |
Як приготувати:
- Вимийте кабачки і крупно їх натріть. Якщо виділилося багато соку, злийте його.
- В одній мисці змішайте кабачкову масу з м'ясним фаршем.
- Вбийте сюди одне яйце і приправте, все гарненько перемішайте.
- Вологими руками сформуйте з отриманої суміші невеликі котлетки, які потім обваляйте в борошні.
- Розігрійте в сковороді олію і на ньому з обох сторін обсмажте котлети.
Порада: якщо кабачків вийшло занадто багато, просто додайте трохи борошна і ще одне яйце зі спеціями. Тим самим ви зможете приготувати кабачкові деруни.
Яловичина з грибами і кабачками по-українськи
Страва готується в порційних горщиках, які найкращим чином розкривають смак всіх продуктів і спецій. Можна також приготувати все в одній вогнетривкої формі, це за бажанням.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
майонезу | за смаком |
яловичини | 0,5 кг |
шампіньйонів | 0,3 кг |
спецій | за смаком |
кабачків | 1 шт. |
сиру | 150 г |
соєвого соусу | за смаком |
часнику | 6 зубців |
моркви | 1 шт. |
цибулин | 1 шт. |
Час приготування: 85 хвилин | Калорійність на 100 грам: 90 ккал |
Як приготувати:
- Вимите м'ясо поріжте на невеликі шматочки, але не дуже дрібно.
- Викладіть їх на дно одного або кількох глиняних горщиків.
- Зверху полийте невеликою кількістю соєвого соусу і приправте.
- Не накриваючи кришкою, поставте в духовку при 200 градусах.
- В цей час очистіть гриби від сміття і обсмажте на сковороді.
- Порубаєте дрібно цибулю і вмішайте його до грибів.
- Натріть моркву і викладіть її в сковорідку через три хвилини після лука.
- Поріжте кубиками кабачок, заздалегідь знявши з нього шкірку.
- Дрібно порубаєте часник з зеленню.
- Зніміть з вогню сковорідку і вмішайте сюди часник, кабачок і зелень. Приправте і додайте бажану кількість майонезу.
- Дістаньте наполовину готове м'ясо з духовки і викладіть поверх нього грибну масу, розрівняйте.
- Поверніть в духовку і запікайте ще п'ятнадцять хвилин.
- Натріть сир і посипте його зверху на все страва, після чого потримайте його в духовці ще трохи, щоб утворилася скоринка. Потім подавайте до столу.
Порада: замість майонезу ви можете використовувати соус бешамель або будь-сирний або вершковий.
Читайте також, як варити смачний борщ з яловичини.
Тушкована яловичина з картоплею: калорійність страви, рецепти з фото.
Як правильно приготувати шніцель з яловичини? Дізнайтеся про це тут.
М'ясо з картоплею і кабачками
Хоча готування страви займає багато часу, воно того варте! Овочі і м'ясо просочуються соусом, а картопля додає потрібну ситність.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
часнику | 1 зубець |
кабачків | 250 г |
борошна | 30 г |
цибулин | 3 шт. |
м'ясного бульйону | 1 л |
томатної пасти | 60 г |
моркви | 3 шт. |
картоплі | 1 кг |
соєвого соусу | 30 мл |
олії соняшникової | скільки знадобиться |
спецій | за смаком |
Час приготування: 150 хвилин | Калорійність на 100 грам: 47 ккал |
Як приготувати:
- Вимийте яловичину і наріжте її кубиками середнього розміру поперек волокон.
- Покришіть маленькими кубиками очищену моркву.
- Такими ж кубиками, як і м'ясо, нарізати очищену картоплю.
- Зніміть з лушпиння цибулі і нашаткуйте плід півкільцями.
- Кубиками измельсите кабачок, не використовуючи шкірку.
- Дуже дрібно порубаєте часник.
- Кожен з цих компонентів окремо обсмажте на сковороді з невеликою кількістю масла.
- В кінці обсмажте м'ясо протягом десяти хвилин, а потім всі інгредієнти з'єднайте в чавунному казанку.
- Приправте, влийте гарячий бульйон і накрийте кришкою. На маленькому вогні готуйте протягом години.
- В кінці готування необхідно приготувати соус. Обсмажте борошно до рум'яного кольору на сухій сковороді.
- Додайте в борошно склянку гарячого бульйону, вимкніть плиту, ретельно розмішайте. Бульйон потрібно взяти з чавунного казана.
- Після цього вмішайте сюди томатну пасту і додайте спеції, влийте соєвий соус.
- Вилийте отриманий помаранчевий соус до овочів в казанок. Перемішайте і залиште під кришкою готуватися ще на годину.
- Подавайте з подрібненою зеленню.
Порада: для копченого аромату використовуйте кілька крапель рідкого диму.
Смачне рагу з баклажанами
Дуже багате і соковите блюдо, яке зможе за один раз нагодувати велику родину. М'ясо виходить дуже м'яким і не втрачає свій особливий смак.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
кабачків | 1 шт. |
цибулин | 1 шт. |
яловичини | 840 г |
картоплин | 6 шт. |
спецій | за смаком |
баклажанів | 0,4 кг |
зелені | 20 г |
масла вершкового | за смаком |
томатів у власному соку | 1 банку |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 г: 73 ккал |
Як приготувати:
- На дно каструлі з товстими стінками покладіть багато вершкового масла, мінімум 70 р. Можна більше.
- М'ясо порізати великими шматочками і перекладіть їх на масло, зверху присипте спеціями.
- Зверху додайте дрібно порубаний лук.
- Картоплю почистити, порізати на шматочки і викладіть зверху на цибулю рівним шаром. Приправте.
- Вимийте баклажан і наріжте його кільцями не занадто тонкими, викладіть на картоплю.
- Кабачок порізати на четвертинки, чистити його необов'язково. Викладіть на баклажан. Приправте.
- Завершальним шаром йдуть перемелені помідори у власному соку.
- Поставте казан на сильний вогонь і дайте всьому блюду закипіти, після чого зменшіть вогонь до мінімуму і готуйте під кришкою мінімум годину.
- Подавайте до столу в теплому вигляді.
Корисні поради
Експериментувати з цією стравою можна нескінченно, доповнюючи його новими овочами, крупами, навіть горіхами. Яловичина дуже любить чебрець, тому гілочка цієї рослини перетворить всі інгредієнти в один момент! Для додання цитрусової нотки краще використовувати розмарин, а пом'якшити гостроту спецій допоможе фенхель (можна використовувати сушений).
Не варто боятися доповнювати блюдо гарнірами. Наприклад, гречаної або пшеничної локшиною. Якщо додати трохи більше пікантних спецій і підливи, вийде блюдо тайської кухні: ситне, яскраве і запам'ятовується!
Для більш вираженого смаку м'яса його можна попередньо замаринувати у спеціях або будь-якому маринаді. Пізніше частина цього маринаду можна буде додати і в саму страву, щоб зберегти аромат. Також можна використовувати гірчицю, досить просто обваляти в ній вже порізані шматочки яловичини.
Всі ці рецепти можна приготувати і по-вегетаріанськи, якщо просто прибрати м'ясо, а бульйон замінити на овочевий відвар. Час приготування тоді істотно скоротиться, але вітамінів буде набагато більше. Це хороший варіант для тих, хто не хоче відмовлятися від звичних смаків під час посту.
Яловичина з овочами стане прекрасним обідом або вечерею: страва виходить поживним і збалансованим, а також дуже апетитним! Його можна приготувати навіть на багатті в казані. Кількість кабачка можна збільшувати до безкінечності – від цього блюдо тільки стане краще!