08 апрель 2019 1 835

Як приготувати кабачкові човники з фаршем в духовці

Фаршировані кабачки — відоме літнє блюдо. Їх часто готують на свято з різними смачними начинками. Особливо поживними виходять човники з невеликих кабачків з м'ясною начинкою. Фарш використовують будь, а для соковитості додають свіжі овочі, сметану, сир та інші інгредієнти. Радимо господиням додати в свою кулінарну книгу наведені нижче рецепти.

Запечені човники з кабачків з м'ясною начинкою і пармезаном
Інгредієнти Кількість
невеликих кабачків - 2 шт.
свіжого фаршу - 0,3 кг
тертого пармезану - 50 г
яєць - 1 шт.
хлібної м'якушки (без кірки) - 20 г
олії оливи - 1 ст. л.
петрушки - 2 гілочки
морської солі - 2 щіпки
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 106 Ккал

Завдяки щадній тепловій обробці інгредієнти максимально зберігають всі свої корисні властивості. Блюдо виходить дуже поживним і смачним.

Вимиті кабачки розрізаємо вздовж на дві половинки. Ложкою прибираємо всю м'якоть, залишаємо тонкі стінки. Трохи м'якоті без насіння дрібно рубаємо ножем.

У мисці готуємо начинку. Для цього змішуємо фарш, хліб, порізану м'якоть кабачка і зелень петрушки, 30 г тертого пармезану і сіль. Вимішуємо масу до однорідності, додавши туди куряче яйце для зв'язки.

Човники-заготовки наповнюємо начинкою, посипаємо тертим пармезаном. Викладаємо у змащену жароміцну форму, запікаємо 1 годину при 160 градусах.

Як приготувати з куркою і сиром

Апетитні човники з соковитою курячої начинкою і рум'яної сирної скоринкою зверху – така закуска швидко зникне зі столу. А для приготування цього простого, але ефектного страви знадобиться мінімум часу і продуктів.

Інгредієнти:

  • 1 середній кабачок;
  • 400 г курячої грудинки;
  • 1 головка цибулі ріпчастої;
  • 100 г сметани;
  • 1 яйце;
  • 1 ст. л. олії оливи;
  • 50 г голландського сиру;
  • трохи солі і чорного меленого перцю.

Час приготування: 1 год.

Калорійність: 163 ккал.

Для початку готуємо домашній курячий фарш. Для цього промиваємо, обсушуємо курку, нарізаємо невеликими шматочками. Очищаємо цибулю, нарізаємо його середніми кубиками. Перетворюємо підготовлені інгредієнти в фарш будь-яким зручним способом. М'ясо солимо, перчимо, перемішуємо руками до однорідного стану.

Кабачок миємо, прибираємо кінці, розрізаємо на дві поздовжні човники. Серцевину з насінням прибираємо ложкою. А також зрізаємо тонкий шар щільної м'якоті.

Розстилаємо на столі фольгу, змащуємо її і самі човники рослинним маслом. Збираємо фольгу з боків, переносимо у вогнетривку форму з невисокими бортиками. Заповнюємо човники м'ясним фаршем, формуючи невеликі горбки.

Поміщаємо кабачки в жаровню на 40-50 хвилин при 220 градусах.

Поки кабачки готуються, збиваємо окремо яйце зі сметаною і сіллю. Отриманою сумішшю щедро змащуємо човники і посипаємо їх натертим сиром. Знову ставимо страву в духовку, щоб утворилася сирна скоринка.

Човники, фаршировані овочами, м'ясом і сиром, в духовці

Справжнє яскраве, літнє і легке блюдо. Його із задоволенням скуштують всі члени сім'ї.

Інгредієнти:

  • 0,7 кг кабачків (молодих);
  • 100 г ріпчастої лучка;
  • 300 г фаршу;
  • 2 часникового зубчики;
  • 80 г російського сиру;
  • 230 г томатів;
  • 5-6 ст. л. рослинного масла;
  • по 0,5 пучка свіжого кропу і петрушки;
  • трохи дрібної солі і чорного меленого перцю.

Час приготування: 1 год.

Калорійність: 149 ккал.

Спочатку готуємо човники. Кабачки миємо, обсушуємо, прибираємо чайною ложкою серцевину, залишаючи стінки товщиною 8-10 мм.

Внутрішню сторону заготовок змащуємо олією, викладаємо на змащене деко зрізами вниз. Відправляємо в духовку на чверть години при 180 градусах.

Тим часом готуємо начинку. Цибулю з часником очищаємо, дрібно нарізаємо, відправляємо на розігріту сковорідку з двома ложками рослинного масла. Коли овочі стануть м'якими, додаємо 80 г нарізаної кабачкової м'якоті, перемішуємо, смажимо 5 хвилин. Готові овочі викладаємо на тарілку, намагаючись залишити масло на сковороді.

Повертаємо сковорідку на вогонь, за необхідності додаємо ще трохи олії, викладаємо м'ясний фарш. Готуємо його 10 хвилин, постійно перемішуючи і розбиваючи грудочки. Готовий фарш перекладаємо на тарілку для охолодження.

В великій мисці змішуємо остиглий м'ясний фарш, обсмажені овочі, 50 г натертого сиру, рубану зелень. Все перемішуємо, приправляючи за смаком сіллю з перцем.

На змащеному деку розміщуємо човники, трохи солимо і наповнюємо начинкою. Зверху викладаємо м'ясисті томати, порізані тонкими півкільцями. Не забуваємо приправити їх сіллю і перцем.

Коли нафаршировані всі заготовки, відправляємо запікатися в розігріту духовку (180 градусів) на півгодини.

Потім дістаємо вироби, посипаємо човники тертим сиром і ставимо в духовку на кілька хвилин для одержання рум'яної сирної скоринки.

При подачі посипаємо блюдо свіжої рубаною зеленню.

Кабачкові човники з м'ясом і грибами

Гриби ідеально поєднуються з м'ясом та іншими овочами, в нашому випадку з кабачками. Для приготування човників можна використовувати звичайні печериці або більш ароматні лісові гриби. Якщо не знайшлося під рукою свіжих грибів, то підійдуть заморожені, сухі і навіть мариновані.

Інгредієнти:

  • 500 г домашнього м'ясного фаршу;
  • 150 г печериць;
  • 150 г твердого сиру;
  • 5 ст. л. жирної сметани;
  • по 2 ст. л. соєвого соусу і соняшникової олії;
  • 1 цибулина;
  • 3 середніх кабачка;
  • 2 часникові часточки;
  • 0,3 ч. л. чорного меленого перцю;
  • 0,5 ч. л. солі.

Час приготування: 60 хвилин.

Калорійність: 133 ккал.

Для приготування начинки очищаємо, нарізаємо дрібними кубиками цибулину. Розігріваємо на сковороді масло, пасеруємо цибулю.

Гриби миємо, чистимо, ріжемо кубиками. Відправляємо смажитися до цибулі, перемішуємо. Коли випарується грибний сік, викладаємо м'ясний фарш. Обсмажуємо начинку, поки фарш не стане більш блідим. Додаємо в начинку рубаний часник, соєвий соус і спеції. Перемішуємо, додавши сметану, продовжуємо тушкувати на слабкому вогні кілька хвилин.

Тим часом підготуємо кабачки. Овочі ретельно миємо, прибираємо кінці і розрізаємо вздовж на дві частини. Прибираємо м'якоть ложкою, роблячи поглиблення для начинки.

Теплою начинкою заповнюємо форми-човники, перекладаємо їх на деко, накритий пергаментом. Зверху щедро присипаємо тертим сиром, ставимо запікатися в духовку при 180 градусах. Через 45 хвилин пробуємо страву на готовність. Якщо кабачки легко проколюються, значить, пора їх діставати. Приємного всім апетиту!

Радимо взяти на замітку наступну статтю з рецептами. Кабачки в клярі — від простих до вишуканих пікантних закусок.

А тут ви дізнаєтеся, як правильно посмажити кабачки на грилі.

Смачно приготувати тушковані кабачки з картоплею зможе кожен, коли під рукою наші смачні рецепти. Переконайтеся самі!

Корисні поради господині

  1. З молодих кабачків шкірку знімати не потрібно. Якщо овочі більш жорсткі, то шкірку все ж краще зняти.
  2. Для приготування начинки краще використовувати фарш домашнього приготування з цілісного шматка м'яса.
  3. Щоб начинка не випала назовні, стінки човників не повинні бути тонше мізинця. Для зручності перед видаленням м'якоті, можна зробити розмітку ножем.
  4. Для більш ситного страви в начинку можна додати трохи відвареного рису або булгуру.
  5. Начинка вийде соковитою, якщо додати порізаний кубиками солодкий болгарський перець.

Що ще почитати: