07 июнь 2019 3 193

М'ясні, рибні та овочеві гарячі страви на Новий рік 2019

У наближенні Нового року у господинь починаються роздуми, що поставити на святковий стіл. І більшість спирається на те, рік якої тварини настає. 2019-й – це рік Жовтого Земляного Свині. Тому варто скласти меню, враховуючи побажання «господині» року.

Крім того, бажано дотримуватися колірної гами. Для цього добре підійдуть жовті, оранжеві, коричневі і зелені відтінки. Тому продукти цих квітів повинні бути в пріоритеті на новорічному столі. У більшості випадків ці кольори зустрічаються при обжарке продуктів.

Гарячі страви з м'яса та птиці для новорічної ночі

Як було згадано вище, 2019 рік пройде під егідою Свині. Дане тварина досить всеїдна, воно любить в рівній мірі і м'ясо, і овочі, і крупи. Тому асортимент досить широкий. Єдине і головне обмеження – на столі не має бути свинини, таке «шкуродерство» господині року доведеться не до душі.

Тушкована яловичина з грибами і чорносливом
Інгредієнти Кількість
яловичина - 800 г
гриби (печериці) - 400 г
чорнослив - 100 г
вершки (15-20%) - 180 мл
сіль - за смаком
приправи - за смаком
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 265 Ккал
  1. Яловичину промити і порізати на невеликі шматочки. Покласти їх у каструлю, додати води і поставити в режим «гасіння» .
  2. Потім подрібнити скибочками гриби і відправити до м'яса.
  3. Замочений заздалегідь чорнослив порізати на дрібні шматочки, перекласти в чашу.
  4. Все перемішати, тушкувати 15-20 хвилин, додати сіль, спеції. Залишити тушкуватися хвилин на 30-40. Потім залити вершками, перемішати і залишити ще на 10-20 хвилин.
  5. Після подивитися м'якість м'яса, при необхідності додати води і тушкувати 15-30 хвилин.

Якщо хтось віддає перевагу більш щільний смак і тягучу текстуру, то разом з вершками модно додати скибочки моцарели або тертий плавлений сирок.

«П'яна» курка

Інгредієнти:

  • куряча тушка – 1 шт.;
  • пиво (темний) – 550 мл;
  • аджика – 2 ст. л.;
  • рослинна олія;
  • розмарин – ¼ ч. л.;
  • хмелі-сунелі – ¼ ч. л.;
  • сіль, перець.

Час готування – 60-70 хвилин.

Калорійність – 120 ккал/100 р.

Курку помити, прибрати всі нутрощі, обсушити рушником. У банку налити 400-450 мл пива і насадити тушку на неї. Змішати залишився пиво, аджику, спеції. Даною сумішшю ретельно змастити курку. Потім поставити її на деко і відправити в духовку запікатися на 45-60 хвилин (180 градусів).

Курячі рулетики з сирною начинкою

Інгредієнти:

  • курячі грудки – 4 шт.;
  • шинка – 280 м;
  • твердий сир – 370 г;
  • панірувальні сухарі;
  • 2 яйця;
  • вершки – 250 мл
  • сіль, перець;
  • олія рослинна.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин.

Калорійність – 186 ккал/100 р.

Курячі грудки розрізати вздовж, не дорізуючи її до кінця. Розкласти книжкою і трохи відбити її. Посолити, поперчити. Викласти зверху тонкі скибочки шинки і сиру. Потім за допомогою вакуумної плівки згорнути грудки рулетиками, щільно загорнути кінці і відправити хвилин на 20-30 в холодильник. Вийняти, розгорнути.

Кожен рулетик вмочити в збиті яйця і панірувальні сухарі. Після опустити в розпечене рослинна олія, щоб вони обжарились до золотистого кольору. Викласти напівготові рулетики на деко і залити вершками. Відправити в духовку на 12-15 хвилин. Подавати з січеною зеленню і овочами.

Запечена яловичина для святкового столу

Інгредієнти:

  • яловича вирізка – 1-1,5 кг;
  • гірчиця (французька) – 45-50 г;
  • гірчиця (звичайна) – 40-50 г;
  • хрін – 55-60 г;
  • 3-5 часточок часнику;
  • ¼ Ч. л. чебрецю;
  • сіль, перець;
  • кріп – 50-80 р.

Загальний час приготування – 2 години 30 хвилин.

Калорійність – 204 ккал/100 р.

Яловичину промити і дати обсохнути. Включити духовку і розігріти її до 180 градусів. Змішати половину гірчиці та хрону, до них же видавити часник. Кріп порубати, до нього додати чебрець і залишилися гірчицю і хрін.

М'ясо обсмажити до утворення коричневої скоринки на сковорідці. Змастити його сумішшю з часником і відправити туди м'ясо на 30 хвилин. Потім витягнути його, обмазати сумішшю з зеленню і поставити в духову шафу доходити до готовності. Час залежить від ваги м'яса – від 1 до 1,5 годин. Після дістати і дати м'ясу відпочити.

Гарячі страви з риби на Новий рік 2019

Шашлик з сьомги стейків

Інгредієнти:

  • сьомга (стейки) – 6-8 шт.;
  • приправа для червоної риби;
  • рослинна олія;
  • лимон.

Час приготування – 40-50 хвилин.

Калорійність – 254 ккал/100 р.

Сьомга – сама по собі дуже ніжна і м'яка риба. Не варто обтяжувати її якимись добавками. Шматки натерти приправою і покласти на решітку. Якщо готувати вдома, то можна додати трохи приправи «Димок», щоб вийшов приємний костровый запах. Потім поставити в духову шафу на 25-35 хвилин. Подавати з часточками лимона і рисом з овочами на гарнір.

Горбуша під грибним соусом

Інгредієнти:

  • філе горбуші (кети) – 1 кг;
  • гриби (печериці, гливи) – 400 г;
  • 1 цибулина;
  • прованські трави;
  • йогурт (натуральний) – 100-150 г;
  • твердий сир – 180 г;
  • сіль, перець.

Час готування – 40-50 хвилин.

Калорійність – 223 ккал/100 р.

Цибулину почистити і порізати кубиками. Гриби подрібнити так само. Обсмажити їх на сковороді до повної готовності. Покласти їх у блендері, туди ж додати йогурт, трохи перцю і прованських трав. Збити все в соус. Змастити рибу приправами і викласти на деко шкіркою вниз. Зверху полити грибним соусом і посипати тертим сиром. Відправити у жарову шафу на 25-30 хвилин. Подавати на Новий 2019 рік можна з овочами, рисом, картоплею.

Запечена форель в духовці

Інгредієнти:

  • форель – 700-900 г;
  • 1 лимон;
  • 50-80 мл соєвого соусу;
  • 35-40 мл оливкової олії;
  • прованські трави;
  • сіль, перець.

Час приготування – 45-55 хвилин.

Калорійність – 154 ккал/100 р.

Рибну тушу почистити, випатрати, відрізати голову. Змішати сік половини лимона, соєвий соус і масло. Цією сумішшю змастити рибу і викласти на лист. Встановити температуру до 200 градусів і поставити в духову шафу. Через 5-8 хвилин зменшити температуру до 180 градусів і залишити ще на 20-25 хвилин. Подавати з скибочками лимона.

Осетер в шампанському для новорічного столу

Інгредієнти:

  • осетер – 1-1,5 кг;
  • пляшка шампанського брют (сухого);
  • 1 цибулина;
  • селера – 50-80 г;
  • масло вершкове – 30-50 г;
  • білий перець-горошок;
  • сіль.

Час готування – 40-50 хвилин.

Калорійність – 249 ккал/100 р.

Рибу випатрати, очистити. Якщо хочеться, можна відокремити філе від кісток і нарізати порційними шматками. Овочі почистити і нарізати: селера – соломкою, цибулю – кільцями.

Покласти рибне тушу (або шматочки) в сотейник. Зверху нарізані овочі, шматочки масла, горошини перцю (3-5 шт.), посолити. Залити шампанським і поставити на малий вогонь. Тушкувати хвилин 15-18 до повної готовності. Рибу вийняти і викласти на блюдо. Навар залишити на плиті до загустіння. Потім полити їм готову страву.

Гарячі овочеві страви: рецепти, якими можна догодити Свині

Рататуй

Інгредієнти:

  • кабачок – 300 г;
  • помідори – 400 р;
  • баклажан – 300 г;
  • перець болгарський – 400 г;
  • 2 цибулини;
  • 3 зубчики часнику;
  • 45 г томатної пасти;
  • прованські трави, сіль.

Час приготування – 45 хвилин.

Калорійність – 78 ккал/100 р.

Порізати всі овочі тонкими кружечками. Викласти в глибоку посуд, чергуючи їх. Змішати томатну пасту з 100 мл теплої води, туди ж видавити часник і додати сіль, спеції. Залити цією сумішшю овочі і поставити у жарову шафу на 25-30 хвилин.

Баклажани іноді гірчать, тому їх потрібно заздалегідь замочити у підсоленій воді на 1-2 години. Кабачки можна використовувати різного кольору (білі, жовті, зелені), тоді на новорічному застіллі страва буде виглядати більш цікавим, яскравим і ошатним.

Картопля, смажена з грибами

Інгредієнти:

  • 5-6 картоплин;
  • 400 г печериць;
  • 1-2 цибулини;
  • куркума;
  • коріандр;
  • кмин;
  • перець чорний і червоний;
  • розмарин;
  • чебрець;
  • кріп і петрушка;
  • часник (сушений);
  • оливкова олія.

Час приготування – 20-30 хвилин.

Калорійність – 156 ккал/100 р.

Картоплю почистити і порізати скибочками. Гриби промити і також порізати часточками. Цибулини нарізати півкільцями. Змішати масло з приправами (по щіпці кожній) і залити їм коренеплоди та гриби. Гарненько перемішати і помістити в «рукав», зав'язавши його з обох сторін. Поставити в духову шафу на півгодини, потім розрізати рукав зверху, дати підсмажитися протягом ще 5-7 хвилин. При подачі посипати зверху рубаною зеленню.

На відео — ще один спосіб приготування картоплі для святкового столу:

Єгипетський гарнір: новорічний рецепт

Інгредієнти:

  • баклажани – 2-3 шт.;
  • картопля – 3-4 шт.;
  • 2-3 цибулини;
  • 40-60 мл соєвого соусу;
  • соус Теріякі — 50-55 мл;
  • кукурудзяна або лляне масло.

Час приготування – 45-60 хвилин.

Калорійність – 97 ккал/100 р.

Коренеплоди почистити. Порізати овочі великими шматками: картопля — на 4-6 частин, цибулини — на 8, баклажани — на 12-16. Змішати соуси і масло, залити цим овочі, перекласти їх в глибокий посуд і відправити в духову шафу на 340 хвилин. Подавати в новорічну ніч з рубаною зеленню.

Лобіо для захоплення гостей

Інгредієнти:

  • квасоля червона – 500 г;
  • 1 велика морква;
  • 1 велика цибулина;
  • селера – 2-4 гілочки;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • рослинна олія;
  • хмелі-сунелі;
  • цукор – 15 г;
  • лимонний сік – 50-60 мл;
  • сіль.

Час приготування – 40 хвилин.

Калорійність – 113 ккал/100 р.

Квасолю заздалегідь замочити в теплій воді. Потім поставити варитися в солоній воді. Коренеплоди очистити і подрібнити: моркву натерти, цибулю нарізати півкільцями. Селера теж порізати. Покласти овочі обсмажуватися в глибоку сковорідку до м'якості.

Потім додати лимонний сік і цукор, перемішати, посипати спеціями. Викласти квасолю, закрити кришкою і залишити нудитися на малому вогні хвилини на 2-3. Подавати, посипавши рубаною зеленню (кінзою, петрушкою, кропом). У страву можна додати подрібнені волоські горіхи.

Для новорічного столу також підійдуть гарячі страви з яловичої печінки.

Тут ви знайдете більше рецептів гарячих страв з курки на святковий стіл.

На закуску приготуйте гарячі бутерброди зі шпротами. Тут дивіться рецепти з фото.

Корисні поради

  1. Головне – це те, що все готується на святковий стіл. Можна зробити і прості страви, але не варто забувати про прикрасу. Для цього можна використовувати: майонез (за допомогою кондитерського мішка), зелень гілочками, оливки, маслини і т. п.
  2. При накритті і сервіруванні столу слід враховувати головні кольори наступаючого року і використовувати їх максимально. Це можуть бути скатертина, серветки, накидки на стільці та інші декоративні прикраси відповідних кольорів.
  3. Ще можна використовувати яйця для прикрасі як страв, так і столу.
  4. Страви повинні бути простими і легкими. Якомога більше свіжих овочів у вигляді нарізок і салатів будуть хороші саме в цей Новий 2019 рік. Слід віддати перевагу пареним, тушкованим і вареним страв, щоб знизити калорійність і жирність. Не потрібно ставити на стіл консерви.
  5. Не забудьте покласти частування і для самої Свинки: горішки, овочеве рагу, бобові в тарілках, поставлених під ялинку.

На відео — ще один чудовий рецепт гарячого страви на Новий Рік:

2019 рік Свині (Кабана) – це сімейний рік. Тому зустрічати його потрібно разом з усіма близькими. Особливо добре, якщо у вашому будинку лунатимуть веселі дитячі крики, сміх і радість. Під час бою курантів треба взятися за руки та обійнятися.

Що ще почитати: