01 апрель 2019 1 515

Як приготувати різдвяну кутю з рису

Найчастіше, як відомо, кутю готують з пшениці. Але сьогодні ми вирішили трохи поекспериментувати і приготували її в чотирьох варіантах з рису. Таке блюдо виходить більш ніжним і легким. Тому чудово підійде особливо тим, хто на дієті.

Кутя з рису з родзинками на Різдво

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
кориця 2 дрібку
ізюм 100 г
мед 40 мл
рис 0,2 кг
цукрова пудра 40 г
волоські горіхи 0,1 кг
цукор за смаком

Знадобиться на приготування – 40 хвилин.

Скільки калорій – 361.

Як приготувати:

  1. Рис промити до прозорої води, засипати його в сотейник.
  2. Налити необхідну кількість води і прибрати на плиту.
  3. Після закипання засікти двадцять хвилин і варити зерна до повної готовності.
  4. Коли пройде час, зняти рис з вогню і накрити кришкою на чверть години.
  5. Після цього пересипати в миску, щоб швидше охолонув.
  6. Родзинки промити, потім засипати в невелику піалу і залити окропом.
  7. Накрити кришкою або тарілкою, дати настоятися п'ятнадцять хвилин.
  8. Після цього відвар злити, а сухофрукти ще раз промити, обсушити сухими серветками.
  9. У рис додати корицю з медом і цукор за смаком, перемішати.
  10. Горіхи підсушити на сковороді, остудити і подрібнити.
  11. Всипати до рісу разом з сухофруктами і перемішати все ще один раз.
  12. Подавати, посипавши невеликою кількістю пудри кожну порцію.

Кутя з рису з горіхами і сухофруктами

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
курага 80 г
сіль за смаком
рис 0,2 кг
сушений кизил 75 г
мед 15 мл
ізюм 85 г
волоські горіхи 120 г

Знадобиться для приготування – 35 хвилин.

Скільки калорій – 307.

Як приготувати:

  1. Курагу, родзинки і кизил ретельно перебрати.
  2. Помістити сухофрукти в невелику ємність і залити їх окропом.
  3. Прикрити кришкою або тарілкою, дати настоятися (набрякнути).
  4. Коли пройде чверть години, всі злити на друшляк і ще раз промити під холодною водою.
  5. Пересипати на сухі серветки і дати обсохнути.
  6. Після цього при необхідності кизил і курагу можна подрібнити.
  7. Рис промити і засипати в каструлю з достатньою кількістю води.
  8. Прибрати на плиту і варити до закипання, потім ще 20-25 хвилин до готовності.
  9. Коли пройде час, рис зняти з вогню і накрити кришкою ненадовго, щоб «дійшов».
  10. За цей час подрібнити горіхи, попередньо обсмаживши їх.
  11. З'єднати їх з рисом і сухофруктами, додати мед і трохи солі за смаком.
  12. Готову кутю можна подавати до столу.

Як зварити в мультиварці

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
чорнослив 50 г
рис 200 г
цукор за смаком
горіхи 0,1 кг
ізюм 70 г
вода 0,4 л
мед за смаком
мак 100 г
сіль 1 пучку
курага 80 г

Знадобиться на приготування – 1 годину і 20 хвилин.

Скільки калорій – 221.

Як приготувати:

  1. Рис промити до прозорої води.
  2. Всипати його в каструлю, налити необхідну кількість води, додати сіль.
  3. Варити до готовності у відповідному режимі.
  4. За цей час обсмажити, остудити і подрібнити горіхи.
  5. Сухофрукти перебрати, потім залити окропом і дати їм настоятися.
  6. Після цього відвар злити, родзинки, курагу і чорнослив знову промити і обсушити.
  7. Мак теж попередньо підготувати до куті. Засипати його в невелику ємність.
  8. Залити окропом і накрити, не чіпати протягом цілої години.
  9. Коли пройде час, злити залишки води (якщо вони є).
  10. Заглибним блендером подрібнити масу до однорідності.
  11. Тепер мак можна з'єднати з готовим рисом, сухофруктами, горіхами.
  12. Додати цукор і мед за смаком, перемішати і подавати.

Як приготувати кутю з рисом в мультиварці, дивіться на відео нижче:

Яскрава різдвяна каша з цукатами

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
ізюм 0,1 кг
горіхи 100 г
цукор 30 г
рис 0,1 кг
мед 40 мл
цукати 100 г

Знадобиться на приготування – 35 хвилин.

Скільки калорій – 353.

Як приготувати:

  1. Ізюм перебрати і промити під холодною водою.
  2. Засипати його в сотейник, залити водою і прибрати на плиту.
  3. Довести до кипіння і варити п'ять хвилин, накрити кришкою.
  4. Через чверть години злити все на друшляк і ще раз промити, обсушити.
  5. В кінці сухофрукти можна подрібнити, якщо в цьому є необхідність.
  6. Мед помістити теж у каструлю і прибрати на плиту, дати розчинитися. Тут дуже важливо бути уважними та не дати йому закипіти.
  7. Цукати трохи подрібнити гострим ножем.
  8. Горіхи обсмажити до рум'яності і подрібнити.
  9. Рис промити, потім відварити до повної готовності і охолодити.
  10. Коли він буде готовий, змішати його з усіма інгредієнтами і подавати.

Дізнайтеся, як варити рисову кашу на молоці!

Тут ви зможете подивитися рецепт смачного супу-пюре з грибів.

Не знаєте, що приготувати на сніданок? Спробуйте рецепт сирної запіканки на пару, знайти його можна тут.

Корисні поради

У всіх варіантах куті ми попередньо запарювали сухофрукти. Робити це зовсім не обов'язково, якщо у вас, приміром, немає часу. Але саме через «запарювання» родзинки, чорнослив, курага і кизил виходять більш ніжними, м'якими, а від того ще і більш соковитими.

В якості солодкого інгредієнта для куті найчастіше використовується мед, а потім вже цукор. Щоб зробити кашу особливою, використовуйте незвичайні види цього бджолиного продукту. Наприклад, можна взяти з авокадо, проліска, чорниці та інші.

Напевно, зараз ми здивуємо вас, але є ще один оригінальний спосіб зробити блюдо солодким. Знадобляться звичайні кольорові смоктальні цукерки. Їх необхідно залити теплою або гарячою водою і дати їм трохи настоятися. Після цього отримати цукерки і використовувати солодку воду замість меду. Виходить незвично!

Як приготувати кутю з рису, дивіться на відео-рецепті:

Кутя з рису – щось абсолютно нове і десь навіть сучасне. Обов'язково спробуйте приготувати, якщо ви ще ніколи не їли таке. Це зовсім не те, що виходить з пшениці. Тут і новий смак, і аромат, і зовнішній вигляд. Вам сподобається!

Що ще почитати: