Як приготувати різдвяну кутю з рису
Найчастіше, як відомо, кутю готують з пшениці. Але сьогодні ми вирішили трохи поекспериментувати і приготували її в чотирьох варіантах з рису. Таке блюдо виходить більш ніжним і легким. Тому чудово підійде особливо тим, хто на дієті.
Кутя з рису з родзинками на Різдво
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
кориця | 2 дрібку |
ізюм | 100 г |
мед | 40 мл |
рис | 0,2 кг |
цукрова пудра | 40 г |
волоські горіхи | 0,1 кг |
цукор | за смаком |
Знадобиться на приготування – 40 хвилин.
Скільки калорій – 361.
Як приготувати:
- Рис промити до прозорої води, засипати його в сотейник.
- Налити необхідну кількість води і прибрати на плиту.
- Після закипання засікти двадцять хвилин і варити зерна до повної готовності.
- Коли пройде час, зняти рис з вогню і накрити кришкою на чверть години.
- Після цього пересипати в миску, щоб швидше охолонув.
- Родзинки промити, потім засипати в невелику піалу і залити окропом.
- Накрити кришкою або тарілкою, дати настоятися п'ятнадцять хвилин.
- Після цього відвар злити, а сухофрукти ще раз промити, обсушити сухими серветками.
- У рис додати корицю з медом і цукор за смаком, перемішати.
- Горіхи підсушити на сковороді, остудити і подрібнити.
- Всипати до рісу разом з сухофруктами і перемішати все ще один раз.
- Подавати, посипавши невеликою кількістю пудри кожну порцію.
Кутя з рису з горіхами і сухофруктами
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
курага | 80 г |
сіль | за смаком |
рис | 0,2 кг |
сушений кизил | 75 г |
мед | 15 мл |
ізюм | 85 г |
волоські горіхи | 120 г |
Знадобиться для приготування – 35 хвилин.
Скільки калорій – 307.
Як приготувати:
- Курагу, родзинки і кизил ретельно перебрати.
- Помістити сухофрукти в невелику ємність і залити їх окропом.
- Прикрити кришкою або тарілкою, дати настоятися (набрякнути).
- Коли пройде чверть години, всі злити на друшляк і ще раз промити під холодною водою.
- Пересипати на сухі серветки і дати обсохнути.
- Після цього при необхідності кизил і курагу можна подрібнити.
- Рис промити і засипати в каструлю з достатньою кількістю води.
- Прибрати на плиту і варити до закипання, потім ще 20-25 хвилин до готовності.
- Коли пройде час, рис зняти з вогню і накрити кришкою ненадовго, щоб «дійшов».
- За цей час подрібнити горіхи, попередньо обсмаживши їх.
- З'єднати їх з рисом і сухофруктами, додати мед і трохи солі за смаком.
- Готову кутю можна подавати до столу.
Як зварити в мультиварці
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
чорнослив | 50 г |
рис | 200 г |
цукор | за смаком |
горіхи | 0,1 кг |
ізюм | 70 г |
вода | 0,4 л |
мед | за смаком |
мак | 100 г |
сіль | 1 пучку |
курага | 80 г |
Знадобиться на приготування – 1 годину і 20 хвилин.
Скільки калорій – 221.
Як приготувати:
- Рис промити до прозорої води.
- Всипати його в каструлю, налити необхідну кількість води, додати сіль.
- Варити до готовності у відповідному режимі.
- За цей час обсмажити, остудити і подрібнити горіхи.
- Сухофрукти перебрати, потім залити окропом і дати їм настоятися.
- Після цього відвар злити, родзинки, курагу і чорнослив знову промити і обсушити.
- Мак теж попередньо підготувати до куті. Засипати його в невелику ємність.
- Залити окропом і накрити, не чіпати протягом цілої години.
- Коли пройде час, злити залишки води (якщо вони є).
- Заглибним блендером подрібнити масу до однорідності.
- Тепер мак можна з'єднати з готовим рисом, сухофруктами, горіхами.
- Додати цукор і мед за смаком, перемішати і подавати.
Як приготувати кутю з рисом в мультиварці, дивіться на відео нижче:
Яскрава різдвяна каша з цукатами
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
ізюм | 0,1 кг |
горіхи | 100 г |
цукор | 30 г |
рис | 0,1 кг |
мед | 40 мл |
цукати | 100 г |
Знадобиться на приготування – 35 хвилин.
Скільки калорій – 353.
Як приготувати:
- Ізюм перебрати і промити під холодною водою.
- Засипати його в сотейник, залити водою і прибрати на плиту.
- Довести до кипіння і варити п'ять хвилин, накрити кришкою.
- Через чверть години злити все на друшляк і ще раз промити, обсушити.
- В кінці сухофрукти можна подрібнити, якщо в цьому є необхідність.
- Мед помістити теж у каструлю і прибрати на плиту, дати розчинитися. Тут дуже важливо бути уважними та не дати йому закипіти.
- Цукати трохи подрібнити гострим ножем.
- Горіхи обсмажити до рум'яності і подрібнити.
- Рис промити, потім відварити до повної готовності і охолодити.
- Коли він буде готовий, змішати його з усіма інгредієнтами і подавати.
Дізнайтеся, як варити рисову кашу на молоці!
Тут ви зможете подивитися рецепт смачного супу-пюре з грибів.
Не знаєте, що приготувати на сніданок? Спробуйте рецепт сирної запіканки на пару, знайти його можна тут.
Корисні поради
У всіх варіантах куті ми попередньо запарювали сухофрукти. Робити це зовсім не обов'язково, якщо у вас, приміром, немає часу. Але саме через «запарювання» родзинки, чорнослив, курага і кизил виходять більш ніжними, м'якими, а від того ще і більш соковитими.
Напевно, зараз ми здивуємо вас, але є ще один оригінальний спосіб зробити блюдо солодким. Знадобляться звичайні кольорові смоктальні цукерки. Їх необхідно залити теплою або гарячою водою і дати їм трохи настоятися. Після цього отримати цукерки і використовувати солодку воду замість меду. Виходить незвично!
Як приготувати кутю з рису, дивіться на відео-рецепті:
Кутя з рису – щось абсолютно нове і десь навіть сучасне. Обов'язково спробуйте приготувати, якщо ви ще ніколи не їли таке. Це зовсім не те, що виходить з пшениці. Тут і новий смак, і аромат, і зовнішній вигляд. Вам сподобається!