Кілька способів приготування м'яса по-казахськи
Як тільки ваші гості побачать подачу цієї страви, відразу закохається в нього. Тонке тісто, соковите м'ясо і ароматний цибулю зі спеціями – хіба може бути смачніше? Тим більше для тих, хто ще ніколи таке не пробував. Обов'язково приготуйте, а краще відразу подвійну порцію!
Якщо хочеться, можна додати будь-який інший гарнір за смаком. Це може бути рис, картопля, будь-яка крупа (гречка/перловка і ін) або овочі. До страви можна подати нарізку з свіжих овочів або готовий, заправлений салат. Щоб салат вийшов легким, його краще заправити соком лимона, сметаною або йогуртом. Майонез краще не використовувати. З-за нього страва може стати занадто важким.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
цибулю - | 1 головка |
чорний мелений перець - | 5 г |
баранина - | 2 кг |
червоний перець - | 5 г |
листи лавра - | 7 шт. |
яйце - | 1 шт. |
чорний горошок - | 10 шт. |
борошно - | 1,4 кг |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 207 Ккал |
Як приготувати:
- М'ясо ретельно вимити проточною водою, очистити від жиру і крупно нарізати.
- Помістити в сотейник або каструлю, залити проточною водою так, щоб накрило. Прибрати на плиту, включити вогонь і дати закипіти.
- Зняти з поверхні піну, яка виділилася, і варити баранину до готовності.
- Один цибулю почистити і вимити. Додати в бульйон за півгодини до готовності. Туди ж всипати чорний горошок, листи лавра і сіль за смаком.
- За ці півгодини можна підготувати тісто. Для цього змішати борошно і яйце. Додати трохи бульйону і замісити гладку масу.Скачати в кулю, загорнути в пакет чи плівку, залишити на тридцять хвилин.
- Готову баранину дістати, нарізати шматочками невеликого розміру.
- Залишилися цибулини очистити і нарізати півкільцями.
- Злити трохи бульйону в миску, відставити.
- Цибулю посипати чорним і червоним перцем, залити киплячим бульйоном.
- Тісто розкачати, нарізати пластинками 10х10 см і відварити їх у киплячому бульйоні. Готові коржі викласти на дно блюда для подачі.
- Зверху — гарячі шматочки баранини, потім цибулю. Полити все бульйоном і подавати.
Рецепт приготування з картоплею
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
борошно | 500 г |
зелень | 50 г |
яйця | 3 шт. |
яловичина | 1,4 кг |
чорний мелений перець | за смаком |
вода | 0,2 л |
картопля | 6 шт. |
цибуля | 3 головки |
сіль | 15 г |
Часу: 3 год 20 хв.
Калорій: 156.
Як приготувати:
- М'ясо ретельно вимити, по можливості прибрати жили і плівки.
- Нарізати його невеликими шматочками, укласти в каструлю.
- Налити води стільки, щоб яловичину накрило на кілька сантиметрів.
- Прибрати на плиту і дати закипіти, зняти пінку і варить три години.
- За цей час підготувати тісто, почавши зі змішування борошна та яєць.
- Потім додати трохи солі, склянку води і можна замішувати.
- Отриманий кулю, загорнути у плівку і відправити на півгодини в холодильник.
- Картоплю почистити і вимити. Велику подрібнити, а дрібну можна залишити цілою.
- Готове м'ясо вийняти з бульйону, покласти в нього картоплю і відварити до готовності.
- Тісто дістати, розкачати і нарізати квадратами 6х6 див.
- Картоплю дістати, в бульйоні відварити тепер тісто. Це займе близько десяти хвилин.
- Цибулю очистити, нарізати півкільцями і посолити їх, посипати чорним перцем.
- Залити гарячим бульйоном і дати настоятися кілька хвилин.
- М'ясо порізати, відставити.
- На блюдо для подачі помістити спочатку тісто, потім м'ясо і цибулю.
- По краях викласти картоплю і посипати все зеленню.
Казахська куырдак з м'яса
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
цибуля | 3 головки |
сметана | 340 мл |
м'ясо | 0,8 кг |
зелень | 20 г |
спеції | 10 г |
рослинна олія | 140 мл |
Часу: 1 ч.
Калорій: 212.
Як приготувати:
- М'ясо промити, очистити від жиру і нарізати невеликими шматочками.
- У сковороді нагріти масло і викласти туди шматочки, обсмажити до рум'яної скоринки.
- При цьому важливо додати подрібнену цибулю.
- Додати сіль за смаком, спеції, перемішати і тушкувати ще трохи.
- Влити сметану, перемішати і тушкувати близько двадцяти хвилин.
- При подачі посипати свіжою зеленню.
Дізнайтеся, як зробити м'ясо по-французьки з куркою та картоплею.
За посиланням можна прочитати, як приготувати м'ясо по-албанською з свинини.
Рецепт м'яса по-монгольськи в домашніх умовах дивіться тут.
Класичний варіант приготування
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
м'ясо | 1 кг |
вершкове масло | 70 г |
цибуля | 380 г |
Часу: 1 год 20 хв.
Калорій: 177.
Як приготувати:
- М'ясо вимити проточною водою, нарізати крупно.
- Приправити сіллю і чорним меленим перцем.
- З лука стягнути лушпиння, обполоснути його і покришити гострим ножем в кашу.
- Розігріти чавунну ємність на плиті, викласти туди м'ясо, а зверху цибулю.
- Закрити кришкою і готувати на маленькому вогні 35-40 хвилин.
- Періодично масу необхідно помішувати, щоб не пристала до дна.
- В кінці приготування додати олію, обсмажити м'ясо ще п'ять хвилин-і готово.
Корисні поради
Щоб приготувати незвичайне блюдо, ви обов'язково повинні пам'ятати про спеції.
Сьогоднішні рецепти не належать до тих, що часто бувають на вашому столі, тому і спеції потрібно вибирати незвичайні. Наприклад, можна взяти зіру, бадьян, барбарис.
Якщо ви готуєте тісто, і воно у вас занадто туге, жорстке, додайте трохи (буквально 1-3 ст. л рослинного масла.
Воно вмить змінить структуру, і ви отримаєте ідеальний результат. Замість нього можна використовувати розтоплене вершкове масло в тій же кількості.
Для отримання більш пікантного страви можна додати до м'яса велика кількість чорного меленого перцю або часнику.
Для любителів гострих страв можемо запропонувати перець чилі. Його можна використовувати як у свіжому вигляді, так і в сухому молотом.
Якщо ви використовуєте свіжий перець чилі, то промивати його краще в одноразових рукавичках, щоб не обпалити руки.
Те ж саме стосується процесу очищення його від насіння. Це теж краще робити в рукавичках, а робочу поверхню потім обов'язково ретельно вимити з милом.
Якщо вам хочеться максимально гостре блюдо, насіння можна залишити.
Щоб блюдо вийшло особливим, можна надати незвичайний смак не тільки м'яса, але й тесту. Приміром, в нього можна додати паприку, сухий часник, пряні трави, свіжий зелений лук або будь-яку іншу зелень. Для кольору можна використовувати куркуму, сік буряка, шпинату, моркви.
На відео — швидкий і смачний рецепт приготування м'яса по-казахськи:
М'ясо по-казахськи можна подати і в якості повноцінного страви. Особливо при подачі з тестом. Це не тільки дуже смачно, але і шалено смачно і ароматно і незвично!